INFONET-468X60-BANNER

Inovativni klima uređaj nulte energije

14.09.2017. | Arch Daily

Ova instalacija je pokušaj da se pojednostavi i reinterpretira koncept klima uređaja, jer standardizovana rešenja možda nisu univerzalno primenjiva s obzirom na ograničenja u troškovima i a i zbog okoline. Tim iz firme Ant Studio je uz pomoć kompjuterske tehnologije reinterpretirao tradicionalne tehnike evaporativnog hlađenja kako bi napravio prototip. Ovaj prototip se sastoji iz cilindričnih glinenih kupa, gde je svaka prilagođenog dizajna i veličine.

Slika 1. Inovativni klima uređaj (foto: S. Anirudh, preuzeto www.archdaily.com)

Leta u Indiji su pravi izazov za klimatizaciju a ovo se posebno odnosi na radna mesta koja su često u neposrednoj blizini generatora. Ne samo da zaposleni gube entuzijazam i produktivnost, već prekomerna toplota šteti zdravlju i dobrobiti zaposlenih. Deki Electronics se suočavao sa istim ovakvim problemom. Međutim, veliki i skupi sistemi za klimatizaciju nisu bili opcija, već su zahtevali ekonomično, energetski efikasno i kompaktno rešenje.

Slika 2. Inovativni klima uređaj (foto: S. Anirudh, preuzeto www.archdaily.com)

Tim je odgovor za ovaj problem pronašao u tradicionalnoj tehnici i drevnoj mudrosti – u evaporativnom hlađenju. Ova tehnika podrazumeva smanjivanje temperature korišćenjem vode i upotrebom lokalnih materijala. Ovo je „mudrost“ koja datira iz egipatskog doba.

Ova tehnika omogućava veoma nisku održivost, a takođe je održiva i jeftina alternativa koja koristi poroznu terakotu kao sredstvo koje menja toplotu, pretvarajući vruć vazduh iz generatora u prijatno strujanje vazduha.

Slika 3. Inovativni klima uređaj (foto: S. Anirudh, preuzeto www.archdaily.com)

„Kao arhitekta, želeo sam da pronađem rešenje koje ima i ekološke i umetničke karakteristike, a istovremeno da razvijem i tradicionalne metode zanatstva", rekao je Monish Siripurapu, osnivač firme Ant Studio."

Za kreiranje prototipa korišćene su zemljane kupe. Dizajn i veličina kupastih komponenti prilagođeni su uz pomoć napredne kompjuterske analize i savremenih tehnika kalibracije. Debljina i dužina materijala su modifikovani CFD analizom.

Slika 4. Inovativni klima uređaj (foto: S. Anirudh, preuzeto www.archdaily.com)

Korišćenje cilindričnih kupa omogućilo je da se dobije veća površina kako bi se maksimizirao efekat hlađenja. Snimljena je temperatura protoka vazduha oko instalacije i primećeno je da je topao vazduh koji ulazi u instalaciju iznad 50°C sa brzinom od 10m/sec.

Reciklirana voda iz fabrike, sobne temperature, tekla je po površini cilindara. Ovim procesom je hlađen topao vazduh koji prolazi kroz zemljani sud. Bilo je primećeno da je nakon postizanja efekta hlađenja temperatura oko postavke pala na 36°C, dok je temperatura spolja ostala na 42°C. Brzina vazduha je bila 4m/sec.

Slika 5. Inovativni klima uređaj (foto: S. Anirudh, preuzeto www.archdaily.com)

Recikliranoj vodi bi trebalo redovno održavanje kako bi se očistile pore na spoljašnjoj površini, pa se iz tog razloga preporučuje obična voda na dugoročne staze.

Slika 6. Sistem po kome fukcioniše inovativni klima uređaj (foto: S. Anirudh, preuzeto www.archdaily.com)

„Verujem da je ovaj eksperiment uspeo. Rezultati su otvorili mnogo više mogućnosti gde može da se integriše ova tehnika. Oblici bi mogli da redefinišu način na koji gledamo na rashladne sisteme - neophodnu i ignorisanu komponentu funkcionalnosti zgrade. Svaka instalacija bi mogla da bude jedno umetničko delo" objasnio je Moniš.

Slika 7. Inovativni klima uređaj (foto: S. Anirudh, preuzeto www.archdaily.com)

Ova instalacija ne samo da daje izuzetnu jednostavnost, već je iz Ant Studija vide kao skalabilno tehničko i funkcionalno rešenje, kao i umetničko delo. „Kružni profili mogu se posmatrati kao umetničko delo, dok voda koja pada stvara ugodan ambijent. Ovo zajedno sa mirisom, koji je identičan onom kada padne prva kiša nakon suše, i glinenim cilindarima omogućilo je da bude postavljeno u bilo kom okruženju sa i najmanjim vetrom. Postoje mnoge fabrike širom zemlje koje se suočavaju sa sličnim problemom i ovo je rešenje koje se lako može usvojiti. Međutim, široka rasprostranjenost ovog koncepta može pomoći i lokalnim grnčarima."

 

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


SAUTER-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;