Solarni gradski blok sa „živim“ krovovima i urbanim farmama

17.07.2017. | Lucy Wang | Inhabitat

Holandski grad Ajndhoven odabrao je firme MVRDV i SDK Vastgoed (VolkerWessels) da projektuju „Nieuw Bergena“ tj. super zeleni blok kuća i poslovnih objekata koji će biti prekriveni „živim“ krovovima i solarnim panelima. Nalaziće se u gradskoj četvrti u unutrašnjosti grada i biće okružen ulicom Deken van Someren. Projekat će uključivati sedam objekata koji će obuhvatiti 240 novih domova, 1700 kvadratnih metara komercijalnog prostora, 270 kvadratnih metara urbanog poljoprivrednog prostora i podzemni parking.

Slika 1. „Nieuw Bergena“ (foto: MVRDV, preuzeto sa www.inhabitat.com)

Ovaj savremeni i hiper moderan projekat „Nieuw Bergen“ će dodati 29.000 kvadratnih metara novog prostora centru grada Ajndhovena. Krovovi sa oštrim uglovima pokriveni zelenilom objektima će dati šiljast i privlačan izgled koji je moderan ali sa druge strane je i nalik tradicionalnim krovovima. Nagibi od 45 stepeni optimizuju pristup prirodnom svetlu ka unutrašnjosti objekta.

Slika 2. „Nieuw Bergena“ (foto: MVRDV, preuzeto sa www.inhabitat.com)

„Prirodno svetlo igra centralnu ulogu u „Nieuw Bergenu“. Volumeni prate strogo ograničenje visine i smernice vezane za obezbeđivanje maksimalne količine sunčeve svetlosti, pogleda, intimnosti i smanjene vidljivosti sa ulica", kaže Jacob van Rijs, osnivač MVRDV-a. „Mali parkovi takođe obezbeđuju prijatne  zelene površine širom susedstva i stvaraju intimnu atmosferu za sve."

Slika 3. „Nieuw Bergena“ (foto: MVRDV, preuzeto sa www.inhabitat.com)

Svaki objekat u okviru „Nieuw Bergena“ će biti drugačiji, ali će zajedno formirati porodicu zgrada koje dopunjuju postojeću urbanu sliku grada. Vrtove i staklenike će imati najviše zgrade sa lamelnim krovnim konstrukcijama. Koristiće se i mnoštvo prirodnih materijala - palete od kamena, drveta i betona kako bi se na što bolji način kreirao ovaj blok zgrada koji će krasiti zeleni krovovi.

Slika 4. „Nieuw Bergena“ (foto: MVRDV, preuzeto sa www.inhabitat.com)

Slika 5. „Nieuw Bergena“ (foto: MVRDV, preuzeto sa www.inhabitat.com)

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...