Solarni gradski blok sa „živim“ krovovima i urbanim farmama

17.07.2017. | Lucy Wang | Inhabitat

Holandski grad Ajndhoven odabrao je firme MVRDV i SDK Vastgoed (VolkerWessels) da projektuju „Nieuw Bergena“ tj. super zeleni blok kuća i poslovnih objekata koji će biti prekriveni „živim“ krovovima i solarnim panelima. Nalaziće se u gradskoj četvrti u unutrašnjosti grada i biće okružen ulicom Deken van Someren. Projekat će uključivati sedam objekata koji će obuhvatiti 240 novih domova, 1700 kvadratnih metara komercijalnog prostora, 270 kvadratnih metara urbanog poljoprivrednog prostora i podzemni parking.

Slika 1. „Nieuw Bergena“ (foto: MVRDV, preuzeto sa www.inhabitat.com)

Ovaj savremeni i hiper moderan projekat „Nieuw Bergen“ će dodati 29.000 kvadratnih metara novog prostora centru grada Ajndhovena. Krovovi sa oštrim uglovima pokriveni zelenilom objektima će dati šiljast i privlačan izgled koji je moderan ali sa druge strane je i nalik tradicionalnim krovovima. Nagibi od 45 stepeni optimizuju pristup prirodnom svetlu ka unutrašnjosti objekta.

Slika 2. „Nieuw Bergena“ (foto: MVRDV, preuzeto sa www.inhabitat.com)

„Prirodno svetlo igra centralnu ulogu u „Nieuw Bergenu“. Volumeni prate strogo ograničenje visine i smernice vezane za obezbeđivanje maksimalne količine sunčeve svetlosti, pogleda, intimnosti i smanjene vidljivosti sa ulica", kaže Jacob van Rijs, osnivač MVRDV-a. „Mali parkovi takođe obezbeđuju prijatne  zelene površine širom susedstva i stvaraju intimnu atmosferu za sve."

Slika 3. „Nieuw Bergena“ (foto: MVRDV, preuzeto sa www.inhabitat.com)

Svaki objekat u okviru „Nieuw Bergena“ će biti drugačiji, ali će zajedno formirati porodicu zgrada koje dopunjuju postojeću urbanu sliku grada. Vrtove i staklenike će imati najviše zgrade sa lamelnim krovnim konstrukcijama. Koristiće se i mnoštvo prirodnih materijala - palete od kamena, drveta i betona kako bi se na što bolji način kreirao ovaj blok zgrada koji će krasiti zeleni krovovi.

Slika 4. „Nieuw Bergena“ (foto: MVRDV, preuzeto sa www.inhabitat.com)

Slika 5. „Nieuw Bergena“ (foto: MVRDV, preuzeto sa www.inhabitat.com)

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Шумадинац 03.08.2020.
Да ли заиста нема никог ко би сагледао неоп...
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...
Zvonko 14.07.2020.
Iz bloka 42 se ovde seli buvlja pijaca a ne...