Zgrada železničke stanice ili „urbani prostor za dnevne aktivnosti“

08.02.2017. | Lidija Grozdanić | Inhabitat

Nova železnička stanica a ujedno i zgrada opštine u južnom švedskom gradu Växjö predstavlja „urbani prostor za dnevne aktivnosti“ koji okuplja nekoliko funkcija pod jednim upečatljivim, prizmatičnim krovom. Pobedničko rešenje anonimnog konkursa je zgrada koju je projektovala firma White Arkitekter. Zgrada kombinuje izražajnu formu sa pristupačnošću i pruža niz javnih prostora građanima, posetiocima i zaposlenima.

Slika 1. Pobedničko rešenje (preuzeto sa www.inhabitat.com)

Drvena konstrukcija površine 14.000 m² je pokrivena elegantnim, kosim krovom koji obezbeđuje manju potrošnju energije. Tri glavna ulaza povezuju ove prostorije sa gradom i dovode do centralne prostorije koja ima funkciju „javnog prostora za dnevne aktivnosti“ gde se nalaze kancelarije za informisanje turista, izložbeni prostor, čekaonica, kafići i prodavnice, sobe za sastanke i razna druga dešavanja, kao i moderni radni prostor za opštinske službenike. Staklo dominira spoljnim delom objekta dok unutrašnjost karakteriše drvena građa.

Slika 2. Pobedničko rešenje (preuzeto sa www.inhabitat.com)

„Naš cilj je bio da se stvori zgrada koja će biti na čelu razvoja održive gradnje i koja će dobiti najviši sertifikat za životnu sredinu u Švedskoj“, rekla je Klara Frosterud, vodeći arhitekta u firmi White Arkitekter.

Slika 3. Pobedničko rešenje (preuzeto sa www.inhabitat.com)

„Veliki broj ljudi će u srcu ove zgrade provoditi vreme i obavljati različite vrste aktivnosti pa će ona kao takva biti socijalno, ekonomski i ekološki održiva tokom niza godina", dodala je ona.

Slika 4. Pobedničko rešenje (preuzeto sa www.inhabitat.com)

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovana 12.05.2021.
Gde mogu da se prijavim za promenu stolarij...
Miomir Mijić 10.05.2021.
Neki od tih čuvenih svetskih arhitekata su ...
Vladimír 09.05.2021.
EU je dala subvencije i Srbiji za energetsk...
Suza 06.05.2021.
Kako se odrzavaju betonske kade?
Biljana 05.05.2021.
U mnogim zgradama u bg place se grejanje in...