INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Top 10 - najbolje stepenice u 2016. godini

06.12.2016. | Eleanor Gibson | Dezeen

U sledećem tekstu biće prikazano 10 najneobičnijih i najimpresivnijih stepeništa sagrađenih u ovoj godini, od onih koje prkose gravitaciji i liče na toranj do betonskih koje se spuštaju kroz prolaz nalik bunaru pa sve do onih minimalističkih koje kao da lebde. Top 10 je napravljen po izboru novinarke Eleanor Gibson.

 

„Vlooyberg Tower“, Belgija, Close to Bone

Intrigantna čelična konstrukcija pod nagibom, pokrivena čelikom, prkosi vremenu u pokrajini Flamanski Brabant u Belgiji. Projekat je belgijske firme Close to Bone.  „Vlooyberg Tower“ predstavlja upadljivu konstrukciju koja pomućuje razliku između tornja i stepeništa i lebdi visoko iznad poljoprivrednog zemljišta i obližnje šume.

Više o ovome pogledajte ovde.

 

Stan u Londonu, Engleska, Bell Phillips

Delovi čelika debljine samo šest milimetara su savijeni i prikačeni pre nego što je premazan sloj mesinga u prahu kako bi se kreirale ove stepenice. Projektovala ih je firma Bell Phillips Architects čije je sedište u Londonu. Odgovarajući rukohvat se nalazi uz postojeći zid, dok sa druge strane stepenica nema zaštite u vidu gelendera.

Više o ovome pogledajte ovde.

 

„Musée Unterlinden“, Francuska, Herzog & de Meuron

Ovo impozantno stepenište od izlivenog betona predstavlja prolaz između starog i novog proširenja koje je radila firma Herzog & de Meuron u okviru „Musée Unterlinden“ u Colmaru u Francuskoj. Spiralne stepenice u pravcu na dole vode u novu podzemnu galeriju.

Više o ovome pogledajte ovde.

 

Kuća u Akitsu, Japan, Kazunori Fujimoto Architect & Associates

Još jedne spiralne betonske stepenice su ušle u top 10. Ove stepenice čine centralni deo kuće koja se nalazi na moru. Projekatovala ih je firma Kazunori Fujimoto Architect & Associates. Skulpturalne stepenice se uvijaju prema kružnom otvoru, imaju zakrivljenu donju stranu i nemaju rukohvate.

Više o ovome pogledajte ovde.

 

Stan u Parizu, Francuska, Les Ateliers Tristan & Sagitta

Belo metalno uokvireno stepenište povezuje dva sprata jednog stana u Parizu. Otvori između vertikala i ograde daju svetlu i vazduhu prolaz dok par čvrstih drvenih stepenika koji se nalaze na dnu sa druge strane formiraju prostor koji je iskorišćen za odlaganje sitnica.

Više o ovome pogledajte ovde.

 

„Feuerwehr Vierschach“, Italija, Pedevilla Architects

Crvena ograda se uvrće oko ovog stepeništa, koje se nalazi u okviru jedne vatrogasne stanice u Alpima. Njegova odvažna bordo boja odstupa od svetlo-crvenkaste betonske zgrade, koju je projektovala italijanska firma Pedevilla Architects.

Više o ovome pogledajte ovde.

 

Stan u Hong Kongu, Kina, Carpenter Lowings

Britanski arhitekta Luke Lowings je u saradnji sa američkim vajarom James Carpenterom radio na projektu kreiranja staklenog stepeništa sa šablonima. Uzdiže se do pune visine od dva sprata i vodi kroz svetlarnik na krovnu terasu gde je pogled na zaliv u Hong Kongu.

Više o ovome pogledajte ovde.

 

„Casa Blanca“, Peru, Martin Dulanto

Fluorescentna narandžasta boja ovog spiralnog stepeništa daje kontrast blagim bojama ostatka „Casa Blanca“ kuće. Projektovao ga je arhitekta Martin Dulanto. U suprotnosti sa belim eksterijerom i sivim unutrašnjim zidovima, stepenice su najupadljivija i najistaknutija karakteristika zgrade.

Više o ovome pogledajte ovde.

 

„Barn conversion“, Belgija, Studio Farris Architects

Drvene grede su složene kako bi se formiralo stepenište u jenga stilu, koje ima ugrađene ormariće i police. Projektovala ih je firma Studio Farris Architects koja je na vrhu kontsrukcije dodala platformu sa dva radna dela.

Više o ovome pogledajte ovde.

 

„The Stairs“, Holandija, MVRDV

Holandska firma MVRDV projektovala je ove ogromne stepenice nalik skeli koje su visoke 29 metara i dugačke 57 metra. Ove stepenice vode do vidikovca na krovu jednog poslovnog objekta u centru Roterdama.

Više o ovome pogledajte ovde.


 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


PROMO TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;