INFONET-468X60-BANNER

Otvorena najviša modularna kula na svetu

21.11.2016. | Stu Robarts | New Atlas

Potvrđeno je da je najviša modularna kula koja je ujedno i jedini modularni stambeni neboder na svetu otvorena prošle nedelje u Bruklinu u Njujorku. Ova zgrada visoka 109 metara ima 32 sprata i nalazi se u ulici Dean Street. Sastoji se iz 930 modula koji su izgrađeni na drugoj lokaciji („Brooklyn Navy Yard“) a ovde montirani.

Temelji i niži nivoi „461 Dean“ su konvencionalno izgrađeni. Međutim, sve iznad drugog sprata se sastoji od modula koji su dostavljani na gradilište zajedno sa kuhinjskim delovima i aparatima. Samo su drveni podovi postavljani na licu mesta.

Za ovaj pristup se kaže da je efikasan, isplativ i održiv i da štedi vreme potrebno za izgradnju jer se na licu mesta donose gotovi delovi. To, međutim, znači da oblik, veličina i karakteristike modula zavise od toga šta se može izraditi i transportovati do mesta izgradnje.

Za „461 Dean“ kažu da ima velike i proporcionalne stanove sa dobrim rasporedom. U okviru tih stanova su postavljeni elementi nameštaja, ormani i delovi kupatilskih jedinica na takav način da su prikačeni na zidove i vise. Među ostalim specifičnostima su „Caesarstone“ kuhinjska ploča, kameni paneli u okviru kuhinje iza sudopere koji štite zidove od prskanja prilikom spremanja i inox aparati. Veliki prozori bez okvira takođe karakterišu ove stanove i pružaju pogled na Bruklin i Menhetn.

Zgradu je projektovala firma SHoP Architects, koja je takođe porjektovala i susedni „Barclays Center“. U njoj se nalazi 149 studija, 166 jednosobnih stanova i 48 dvosobnih. Stanovnici imaju pogodnosti u vidu 24-časovnog čuvanja zgrade, zatim mogu da koriste fitnes centar, plesni studio i prostorije za vežbanje joge. Tu se takođe nalaze i igraonica za decu ali i krovna terasa odakle stanovnici ove zgrade mogu uživati u pogledu. Dobra je povezanost sa javnim prevozom, kao i okolnim destinacijama zanimljivim za kulturni i noćni život.

Pored stanova, zgrada ima 372 kvadratna metra maloprodajnih prostorija koje se nalaze u prizemlju. Zgrada mai šarenu metalnu fasadu. Osim toga, firma Forest City Ratner koja izvodi radove kaže da očekuje da će zgrada dobiti „LEED Silver“ sertifikat i tako biti prepoznata kao zgrada koja je izgrađena, održavana i kojom se upravlja na ekološki prihvatljiv način.

„461 Dean“ je prva stambena zgrada koja se otvara na parceli od 9 hektara u okviru projekta „Pacific Park Brooklyn“. To je deo projekta koji u planu ima 560.000 kvadratnih metara stambenog prostora i 6.430 stambenih jedinica koje će se tu nalaziti.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;