INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Sky Walk staza u oblacima

22.12.2015. | Stu Robarts | Gizmag

„Sky Walk“ je nova atrakcija u odmaralištu „Dolní Morava“ u Češkoj gde posetioci imaju priliku da hodaju sa glavom u oblacima. „Sky Walk“ je drvena staza visoka 55m i nalazi se na vrhu planine. Njen cilj je da istovremeno zabavi i edukuje, sa toboganom u spirali koji omogućava brzo spuštanje.

„Dolní Morava“ odmaralište pruža usluge posetiocima tokom cele godine. Leti se može šetati, voziti bicikl,  rentirati segvej i tokom cele godine koristiti staza za bob. Ovde takođe postoje vodeni park i „adrenalinski park“ ali i područje za roštiljanje i piknik. Zimi su ovde u ponudi sportovi na snegu kao što su skijanje i sankanje.

Dizajniran po projektu arhitekte Zdeněk Fránek-a, „Sky Walk“ predstavlja najnoviji dodatak pomenutom odmaralištu. Ideja je prvi put predstavljena još 2012. godine ali je izgradnja započela tek u aprili ove godine. Na početku je svaki sloj preostalog snega na padinama bio uklonjen i iskopani su temelji 6,5m dubine u steni.

Ondřej Černý je u intervjuu vezanom za odmaralište „Dolní Morava“, rekao Gizmag-u da je najveći izazov bio proces izgradnje strukture u takvim klimatskim uslovima. Smešten je na vrhu planine na 1116m nadmorske visine, na prostoru koji je veoma vetrovit i gde su česti magla i oblaci. Zbog takvih prilika gradnja je u par navrata bila pauzirana.

Sada završena spiralna staza dugačka je 700m a napravljena od 600 kubnih metara drveta (ariša) i 380 tona čelika. Černý kaže da „Sky Walk“ može da izdrži udare vetra od 300km/h i teretski može da primi do 4000 ljudi mada je praktično kapacitet 1400 ljudi.

Takođe je rekao da je „Sky Walk“ pristupačan i lak za penjanje čak i onima koji su sa malom decom u kolicima a takođe i onima u invalidskim kolicima. Kada se popnu posetioci mogu da uživaju u pogledu na masiv Králický Sněžník, reku Moravu i planinski lanac Krkonoše. Na tablama se može dosta toga naučiti o istoriji susedne doline i oblacima kao meteorološkom fenomenu. Kada je vreme za polazak, 100m dug tobogan u spirali pomaže posetiocima da se spuste veoma brzo na početak odakle su krenuli.

 

Sky Walk je otvoren 5. decembra.

U videu ispod možete pogledati izgradnju „Sky Walk“-a i promenljive vremenske prilike koje su sve to pratile

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;