INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Nova najviša zgrada na svetu gradiće se u Dubaiju

19.08.2015. | Stu Robarts | Gizmag

Novim projektom kompanije Meydan One iz Dubaija najavljena je izgradnja najviše stambene zgrade na svetu, sa najvećom „plesnom“ fontanom i najdužim skijalištem u zatvorenom.

U Dubaiju se stvari nikada ne rade polovično, a dokaz tome je i poslednja vest o izgradnji najvišeg tornja na svetu, u sklopu kompleksa „Meydan One“ koji, kako je najavljeno, će se prostirati na čak 3,671.000m2.

Lokacija na kojoj će se graditi kompleks je nedaleko od „Svetskog Tržnog Centra“ u Dubaiju, tržnog centra za koji je bilo najavljeno da će biti najveći tržni centar na svetu kada njegova izgradnja bude završena. Iako manji od „Svetskog Tržnog Centra“, „Meydan One“ će imati sličnu ponudu sadržaja.

U sklopu kompleksa nalaziće se toranj u kojem će biti smešten prostor za stanovanje, zatim poslovni prostor kao i prostor za zabavu. Predviđa se da će prostor za stanovanje biti dovoljan za više od 78,300 ljudi (cifra koja je delimično izvedena prema broju onih koji stanuju u 885 stanova u okviru tornja „Dubai One“).

Pored stambenog dela, u okviru ovog tornja nalaziće se i hotel od pet zvezdica, sala za sastanke, restoran sa terasom i pogledom na centralni deo unutrašnjosti zgrade, kao i  jahting klub „Meydan One“. Pored pomenutog, predviđena je i izgradnja opservatorije koja će, ukoliko izgrađena, biti najviša opservatorija na svetu od 655m i sa uglom posmatranja od 360 stepeni, i najvišeg restorana na svetu, sa visinom od 675m i pogledom na glavno šetalište.

Planirani tržni centar „Meydan One Mall“ najavljen je kao „nikada pre viđen“ koncept; biće pokriven pokretnim krovom (veličine 150x80m) koji će se po potrebi otvarati i omogućavati posetiocima da uživaju u kupovini „na otvorenom“ čak i u zimskom periodu kada to uslovi budu dopuštali. Tržni centar će činiti preko 300 restorana, kafića i prodavnica, kao i radnji najpoznatijih modnih lanaca i luksuznih brendova ali i određeni broj mesta za noćne izlaske.

Glavno šetalište ovog tržnog centra moći će da primi čak 60.000 ljudi, a na njemu će se nalaziti plutajuća pozornica, vodopad i, kako se najavljuje, najveća plesna fontana na svetu (duga preko 420m). Takođe će imati i arenu sa 8.000 mesta u kojoj će se održavati sportske manifestacije, koncerti i predstave.

Odmah do arene planirano je da se izgradi najduža ski staza u zatvorenom prostoru, dužine 1,2km, a kako je najavljeno, skijanje je tek jedan od mnogih sportova koji će biti u ponudi. Zatvoreni sportski centar od 25.000m2 biće mesto gde će posetioci moći da uživaju u sportskim aktivnostima bilo da ih zanima tenis, košarka, fudbal, odbojka ili pak skvoš, kriket, borilačke veštone, lakros, golf, hokej i drugo.

U spoljašnjem delu kompleksa nalaziće se, između ostalog, i fudbalski tereni, skejtbord park kao i BMX park. Biće uređeno preko 5,3km biciklističkih i traka za trčanje, 9km pešačkih staza i plaža od 300m sa prostorom za plivanje i igranje odbojke na pesku, iznajmljivanje pedalina i kajaka. Tu će biti i akva-park, bar i restoran na plaži, kao i kanal dug 4km sa marinom.

Prva faza izgradnje ovog kompleksa planirano je da bude završena do 2020. godine.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;