INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Pristupačna zajednica malenih kuća na napuštenom železničkom koloseku

14.07.2015. | Dezeen

Malene kuće su voljene zbog njihovog kompaktnog efikasnog dizajna i one mogu biti korisne kao sredstvo u revitalizaciji postindustrijskih lokacija. To je, makar, predlog poljskih studenata arhitekture Tomaša Zablotnija i Pavela Mažota, koji su stvorili „Malu kuću na pruzi“, pop-up zajednicu pristupačnih malenih domova postavljenih na napuštenom železničkom koloseku Gdanjsk brodogradilišta u Poljskoj. Transformabilni mikro domovi se mogu proširiti tako da naprave mesta za nove stanare i namene.

Projektovana kao deo inovativnog stambenog konkursa, Mala kuća na pruzi je zamišljena kao stambena, pristupačna komuna za umetnike, studente i radnike. Svaka mikro jedinica meri 1,5 metar širine, 2,09 metara dužine i 2,5 metara visine.

Ove kompaktne dimenzije čine kuće jednostavnim za transport kamionom, kao i njihovo slaganje na gomile u jednom skladištu kada nisu u upotrebi.

Stanari neće biti ograničeni na tako skučenom prostoru - jednom kada se postave na mesto, kuće mogu da se teleskopski prošire sa još jedan metar kako bi se pružio dodatni prostor za život, spavanje, čajnu kuhinju i zasebno kupatilo.

Kako bi se što više povećao unutrašnji prostor, nameštaj može biti sklopljen i upakovan u zidove mikro jedinica. Pojedini objekti će morati da se dele u zajednici ovakvih kuća, kao što su objekti za zajedničko tuširanje, na primer. Predložene jedinice su pokrivene sa solarnim panelima i napravljene od šperploče i čelika.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;