INFONET-468X60-BANNER

Ova neobična španska eko-kuća je sakrivena ispod brda

01.07.2015. | Inhabitat

„Živa baštenska kuća“ je zasvođena kuća sa zelenim krovom koja je izgrađena korišćenjem tradicionalnih građevinskih tehnika u Saragosi u Španiji, i ona je sakrivena ispod malenog brda.

Španski arhitekti Alberto Monreal i Elisa Duran iz biroa Arquitecturas Naturales S.C. su stvorili ovaj prelepi dom s fokusom na održivi način gradnje i korišćenje građevinskog materijala lokalnog porekla. Njihov trud je rezultirao sa skoro nula-energetskom zgradom koja zarobljava sunčevu svetlost, poseduje prirodnu ventilaciju i ima sistem za sakupljanje kišnice.

Održivi mehanizmi prisutni u kući su svi smešteni ispod jednog talasastog zelenog krova koji utapa boravište sa okružujućim pejzažem i čini ga skoro nevidljivim iz nekih uglova. Arhitekte su koristili lomljeni kamen za izgradnju zidova i druge vrste prirodnih materijala.

Dok je ulaz pokriven sa kosim krovom, većina enterijera je pokrivena sa zelenim krovom i vegetacijom. Unutar kuće svodovi, drveni elementi i zitovi od neotesanog kamena podsećaju na tradicionalnu arhitekturu i građevinske metode regiona i stvaraju mediteranski ugođaj.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;