INFONET-468X60-BANNER

Ova kuća je mala drvena koliba unutra i automatizovani betonski monolit spolja

02.06.2015. | Inhabitat

Ne biste to pomislili kada je gledate, ali ova moderna prigradska kuća smeštena u Melburnu, Australija, je nekada bila malena drvena koliba. Arhitektonski biro Sean Godsell Architects je renovirao postojeću zgradu kako bi joj pružio vitalnost i modernost u ograničenom prostoru.

Objekat je nazvan „Zelena kuća“, a prekrivena je sa krovom koji je napravljen u potpunosti od automatizovanih aluminijumskih elemenata koji puštaju sunčevu svetlost u dom u toku dana, a noću je štite od hladnog vremena.

Enterijer postojeće kuće je redizajniran, a uz to je izgrađen novi dodatak. Arhitekte su postavile visoke plafone i drvene noseće elemente koji nose grede i krov, a betonski zidovi oko malog dvorišta odvajaju kolibu od novog malog objekta.

Arhitekte su se odlučile da zadrže prvobitnu visinu kolibe (tri metara) i umesto toga su dodali transparentan krov koji može biti zatvoren sa automatizovanim aluminijumskim elementima za zaštitu od sunčeve svetlosti. Sa pokretom ovih elemenata na krovu, kuća dramatično menja izgled iz monolitne strukture u neku vrstu razigranog generatora svetlosti.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;