INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Prenosiva, nisko-energetska poslovna zgrada od transportnih kontejnera

27.05.2015. | Inhabitat

Arhitektonski biro Arcgency je transformisao korišćene transportne kontejnere u „Unionkul“ - energetski efikasnu poslovnu zgradu koja je i prenosiva. Savremeni projekat kontejnerske arhitekture je smešten u Kopenhagenu, umanjuje potrošnju energije i izgrađen je tako da izdrži surove skandinavske klimatske uslove.

Arhitekte su opisale ovaj energetski efikasan projekat kao „eksperimentalnu prefabrikovanu arhitekturu koja rešava univerzalna pitanja otpada i prilagođava tradicionalne tehnike gradnje potreba današnjice“.

Prema projektu arhitekata, građevinci su izgradili ramovsku konstrukciju nove poslovne zgrade za samo dva dana tako što su naslagali transportne kontejnere na nizu malih stubova koji imaju minimalan uticaj na lokaciju.

Iako transportni kontejneri imaju udubljenja i oštećene na sebi zbog korišćenja od 14 godina na moru, arhitekte su odlučile da ostave ove znake rabljenja - kao i originalne podove i valovite površine - netaknute kako bi odali počast industrijskoj prošlosti kontejnera. Kontejneri su ofarbani u mat sivu boju i obloženi sa visoko izolovanim fasadnim panelima.

Kako bi razbili monotoniju naslaganih kontejnera, arhitekte su isekle delove podova i zidova kako bi stvorili niz prostranih prostora, povećali vizuelne veze i maksimizovali prodor prirodne svetlosti.

Otvori punih spratnih visina, otvoreni prostorni plan i plafoni trostrukih spratnih visina pomažu u povezivanju radnika unutar objekta. Kako bi umanjili oslanjanje na veštačko osvetljenje, plafoni su obloženi sa perforiranim aluminijumom koji reflektuje prirodnu svetlost.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;