INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kampus od drveta je moderna reintrepretacija srednjovekovne arhitekture

20.05.2015. | Inhabitat

Nemački arhitektonski biro Barkow Leibinger je projektovao mali energetski efikasni kampus za potrebe Fraunhofer instituta za integralna kola IIS u srednjovekovnom selu Vaišengeld u severnoj Bavariji.

Smešten u živopisnoj dolini reke Viesent, Fraunhofer istraživački kampus obložen drvetom kombiniuje neobični i tradicionalni seoski arhitektonski stil sa savremenom estetikom. Prostorno uređenje i paleta meterijala za četiri asimetrične zgrade kampusa su pribavile projektu rejting „pasivna energija“.

Srednjovekovno selo Vaišengeld se sastoji od guste urbane mreže autohtonih zidanih objekata i objekata sa bondruk konstrukcijom. Arhitekte su ispoštovale stil i veličinu sela deljenjem kampusa na programske prostore u četiri dvovodne zgrade, umesto u jednu visoku monolitnu strukturu.

Dvospratne i trospratne asimetrične zgrade su pažljivo orijentisane tako da optimizuju poglede na okolinu. Klaster zgrada je ujedinjen u centru sa lobijem koji je završen sa ravnim krovom izgrađenim od drvenih rešetaka sa trougaonim svetlarnicima. Prilagodljivi projekat takođe pruža prostor za dodavanje dva buduća objekata na jugu.

Smeštene na betonskoj podlozi, zgrade su obložene sa drvetom i završene sa bakarnim krovom. Fasada od ariša i krov od bakra će vremenom razviti prelepu patinu. Veliki kvadratni operabilni prozori različitih veličina buše fasadu zgrade na način da podsećaju na stare arhitektonske stilove koje vladaju u selu.

Kampus uključuje niz prostora za učenje i istraživanje, odmaranje i sastajanje. Aktivni prostori, uključujući laboratorije, kancelarije i konferencijske sale su smešeni na nižim nivoima, dok su gostinjske sobe smeštene na višim nivoima.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;