INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Zaha Hadid predstavila stambeni kompleks u Montereju

19.05.2015. | Gizmag

Arhitektonski biro Zaha Hadid Architects (ZHA) je predstavio luksuzni stambeni kompleks planiran u gradu Montereju u Meksiku. Originalni programski zadatak projekta Esfera gradskog centra je zahtevao 12 stambenih kula. Ali, izgleda da arhitekta kao što je Zaha Hadid može da bira šta da projektuje, te je ona projektovala kompleks od devet spratova koji se sastoji od 981 stanova koji se prostiru na preko 136.000 metara kvadratnih.

Esfera gradski centar ugrubo ima oblik slova U kada se posmatra odozgo, i on poseduje stanove različitih veličina, od malih potkrovlja koji mere od 45 metara kvadratnih i naviše, do stanova sa četiri spavaće sobe koji dosežu maksimalne veličine od 165 metara kvadratnih.

Stanari će uživati u pristupu susednom javnom parku od 3 hektara površine koji poseduje klub sa kafićem, teretanom i radionicom/čitaonicom. Dodatne pogodnosti i atrakcije uključuju kapelu, izletišta, amfiteatar i ogromne vrtove.

Održivi dizajn koji je najavljen za izgradnju je prilično skroman. Spoljašni građevinski materijali su izabrani tako da odražavaju sunčeve zrake, dok će svaka terasa služiti kao mesto za sunčanje. Pored toga, biro ZHA tvrdi da je orijentacija svakog stana odabrana tako da što je više smanji uticaj sunca.

„Omotač zgrada odražava lokalni arhitektonski jezik i meksičku tradiciju rešetkastih geometrija koje pružaju osenčene prostore i opisuju otvorene prostore svakog stana“, kažu u birou Zahe Hadid. „Ove rešetkaste geometrije su obilato korišćene u predkolumbijskoj, kolonijalnoj i savremenoj meksičkoj arhitekturi kako bi pružile zaštitu od sunca i stvorile različite i dinamične prikaze svetlosti i senke.“

Prva faza od planiranih tri faze projekta će biti završena do kraja 2018. godine.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;