INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Ruralno kinesko odmaralište izgrađeno oko mističnih toplih izvora

18.05.2015. | Dezeen

Odmaralište „Ruff Well Water Resort“ je ušuškano u ruralnim planinskim obroncima u provinciji Sičuan u Kini, i ono ima tajnu.

Banja od 2,4 hektara se uvija kroz niz prirodnih toplih izvora, od kojih svaki ima značajnu ulogu u različitim fazama kupanja - slično antičkim rimskim kupatilima. Arhitektonski biro Aim Architecture je ugradio odmaralište u postojeći pejzaž, što čini ovu banju zaista jedinstvenom i spokojnom.

Zgrade odmarališta su izgrađene od jednostavnih materijala: stakla, kamena, drveta i šljunka. Staze između zgrada su iskustva samo po sebi, posute lepim šljunkom i ukrašene sa šarmantnim mostićima koji premošćavaju potoke. „To je mesto gde je voda oblikovala zemlju. Reke su oblikovale dolinu i voda prirodno izvire iz zemlje u toplotnim bunarima“, objašnjavaju arhitekte.

Zatvoreni i otvoreni bazeni se mogu naći u odmaralištu, ilustrujući temu suštine vode i njenih lekovitih svojstava. Banjski deo odmarališta sadrži bazene koji su napravljeni od uglađenog kamena, tj. „rečnog kamenja“ - šljunka oblikovanog rečnim tokom. Ova integracija spoljašnjih i unutrašnjih prostora se posebno dobro uočava u banjskom delu odmarališta.

Muveko zgrada, koja sadrži muzej i prostor za konferencije i venčanja, je veoma upečatljiva. Dramatični plafon svodnog oblika deluje kao da se proteže ka nebesima, a obložen je sa zrnastim drvetom koje je u očaravajućem kontrastu sa podovima od šljunka.

Gostinjske brvnare su takođe opčinjavajuće, pošto one svojim dizajnom zarobljavaju spokojstvo planinskog okruženja. Sobe nude sve pogodnosti odmarališta, ali sa fascinantnom rustičnom jednostavnošću.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;