INFONET-468X60-BANNER

Tomova koliba je malena prefabrikovana kuća u austrijskoj divljini

18.05.2015. | Inhabitat

Kada je austrijski kompozitor poručio malenu kuću u divljini, arhitektonski biro Raumhochrosen mu je isporučio prefabrikovanu drvenu kolibu koja se neprimetno uklopila sa šumom Vienervald u Austriji.

Nazvana po klijentu, Tomova koliba je jednostavna kuća izgrađena na ruševinama prethodne zgrade koja je bila urušena. Iako minimalistička zgrada deluje rustično spolja, gruba fasada je u oštrom kontrastu sa čistim i savremenim enterijerom.

Tomova koliba je napravljena od prefabrikovanih i ugaonih drvenih elemenata koji su izgrađeni na temeljima od cigli. Nagnuti metalni krov i dimnjak krase vrh kolibe, dok su drvene daske koje oblažu strane kuće ostavljene neteretirane kako bi zadržale jaku vezu sa prirodom. Okolina je u velikoj meri ostavljena netaknuta, osim jednostavnog kamenog roštilja, potpornog zida, piknik prostora i viseće ležaljke.

Savremeni enterijer obložen drvetom je podeljen na dva nivoa: veliki centralni prostor i malo potkrovlje kojem se pristupa preko merdevina od crnog čelika. Crni metalni okvir oivčava ulazni deo, potrkovlje i peć kako bi pružio malo detalja u inače minimalističkom prostoru. Veliki prozori uokviruju poglede na pejzaž i donose obilne količine prirodne svetlosti u zatvoreni prostor.

„Koliba kao upečatljivi identitet postaje partner, mesto za odmor, ali takođe i za lični razvoj i kontemplaciju“, napisale su arhitekte. „Dođite do kolibe, pronađite utočište, ostanite, hranite se i pronađite ravnotežu sa prirodom u sebi“ - to je vizija koju su arhitekte pratile kako bi stvorile Tomovu kolibu.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;