INFONET-468X60-BANNER

Obodni zidovi od kamena pružaju privatnost kući Esse u italijanskom vinogradu

11.05.2015. | Architizer

Esse kuća je delo arhitektonskog biroa Ellevuelle Architetti, a smeštena je između voćnjaka oraha i vinograda u idiličnom gradu Forli u Italiji. Biro je zamenio propalu porodičnu kuću sa prizemnom strukturom od kamena koja se uklapa u svoj pejzaž.

Otvoreni i prozračni dom je projektovan u linearnoj šemi i smešten je između dva dugačka zida od opeke koja stvaraju privatni dvorišni prostor u kome porodica može da uživa. Pored zidova od kamena, kuća ima i staklene zidove koji zajedno zamagljuju granicu između otvorenih i zatvorenih prostora.

Direktor obližnje vinarije, njegova žene, dva sina i stara majka su tražili novu kuću u kojoj mogu udobno da žive u blizini vinograda. Arhitekte su zamislile debele kamene zidove kao način da se vizuelno smanji uticaj kuće na pejzaž, a ujedno i da služi kao štit privatnosti.

U cilju stvaranja dodatne privatnosti za klijentovu majku, kuća je podeljena na dva dela, svaki okrenut svom privatnom delu dvorišta i bašte na obe strane. Stakleni zidovi sa okvirima od korten čelika (Corten) otvaraju svaku stambenu jedinicu prema spoljašnjosti sa kliznim vratima koja omogućavaju produžetak enterijera u eksterijer.

Projekat arhitekata je trebao da istakne prirodne karakteristike pejzaža. Drvene pergole prirodno filtriraju sunčevu svetlost, pomažu u kontroli unutrašnje temperature, i ograničavaju potrebu za veštačkim osvetljenjem.

Zbog obilja sunca u regionu, krov će se koristiti za solarne panele, kao i za grejanje vode prirodnim putem za porodičnu upotrebu. Kamena fasada takođe pomaže u izolaciji enterijera i smanjenju potrošnje energije.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;