INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Reciklirana rezidencija izgrađena od preostalog materijala od izgradnje autoputa

09.04.2015. | Inhabitat

Ukoliko bi zidovi kuće Big Dig mogli da pričaju, oni bi vam rekli da su sastavljeni od 275.000 kilograma recikliranih materijala koji su spašeni sa projekta izgradnje autoputa Big Dig u Bostonu. Kuća Big Dip je elegantna i savremena privatna rezidencija smeštena u Leksingtonu, SAD, sa uzbudljivom istorijom.

Sa završnom cenom od 1.500 dolara po kvadratnom metru, većina materijala za izgradnju je bila besplatna, minus troškovi za transport materijala do lokacije građenja. Smeštena u leksingtonškom naselju zvanom Six Moon Hill, kuća Big Dig se pridružila drugim modernim domovima koji su dobro poznati u ovoj oblasti.

Kako bi uštedeli vreme i energiju, arhitekte i inežnjeri iz biroa Single Speed Design, koji su projektovali kuću Big Dip, su koristili većinu sakupljenih materijala iz projekta izgradnje autoputa u stanju u kome su pronađeni.

Koristeći konstruktivne materijale u stanju u kakvom su, inženjeri su opremili kuću tako da nosi mnogo više opterećenja od standardnih građevinskih materijala. Zbog toga, kuća ima ogoromnu krovnu baštu iznad garaže. Betonske ploče koje su korišćene za izgradnju autoputa nose metar zemlje, a celokupna bašta je projektovana da koristi recikliranu kišnicu.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;