INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Tekstilna fabrika je inspirisana prirodom, a projektovana od strane nauke

24.02.2015. | Inhabitat

Kada je arhitektonski biro Exploration Architecture počeo da projektuje tekstilnu fabriku sa nula otpada u Indiji, on je potražio inspiraciju u biomimikriji - praksi rešavanja ljudskih problema sa inspiracijom iz prirode.

Na taj način, tim je uspeo da osmisli projekat koji postiže cilj klijenta o ispunjavanju ljuskih i ekoloških smetnica sa strukturom koja radikalno smanjuje otpad u proizvodnji tekstila. Konačan projekat uvodi drastične promene za fabričke radnike u okviru održive zgrade koja proizvodi nula otpada.

Za razliku od tipičnog fabričkog rasporeda, investitor tekstilne fabrike je zahtevao od arhitekata da ovaj objekat „bude projektovan i izgrađen na takav način da koristi što je manje materijala moguće, i treba da obezbedi okruženje svetske klase za 600 ljudi koji će raditi u fabrici“. U tom cilju, fabrika tekstila je okružena zelenim površinama koje će biti vidljive radnicima u pogonu, i to zahvaljujući velikim prozorima duž strane fabrike.

Pametno korišćenje resursa je u centru projekta, a inspiracija iz prirode je suština vodnih i energetskih sistema fabrike tekstila. Biro Exploration se udružio sa inženjerima kako bi ispunili zahteve klijenta, a kroz okvire biomimikrije tim je stvorio novu paradigmu za tekstilnu industriju u Indiji. Arhitekte i naučnici su zajedno radili kako bi stvorili rešenja sa dugoročnim pogodnostima.

Sam projekat zgrade je bio inspirisan sa hijerarhijskim strukturama u biologiji kao što je stakleni sunđer Euplectella. Ta struktura je dovela do projektovanja laganog krova koji integriše konstrukciju, solarno prikupljanje energije i omogućava prodor i filtriranje prirodne svetlosti u fabriku.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;