INFONET-468X60-BANNER

Pametna jedinica pretvara garsonjeru u Tokiju u prilagodljiv razdeljeni stan

19.02.2015. | Gizmag

Dobro korišćenje malog prostora često zahteva pametno razmišljanje. Projekti poput vile u Španiji i konverzija devojačke sobe u Parizu koriste klizni nameštaj kako bi regonfigurisali prostor po potrebi. Tokijska garsonjera radi isto to i sa istim efektom, ali na mnogo jednostavniji način.

Cukiđi soba H, projektovana od strane arhitektonskog biroa Yuichi Yoshida & Associates, ima površinu od 47,6 metara kvadratnih prostora, koja je uporediva sa površinom španske vile o kojoj smo nedavno pisali. Projektovan je kao jedan stan koji se može koristiti kao kancelarija. Velika, multifunkcionalna centralna jedinica se koristi kako bi dala osećaj odvojenih delova unutar prostora.

Raspoloživi prostor se obavija oko centralne jedinice u obliku slova „U“. Na jednoj strani se nalaze kuhinja i pomoćni prostor, dok se na drugoj strani nalaze ulazni hol, ulaz u kupatilo i krevet. Krevet i kupatilo su sadržani unutar jedinice, i stoga mogu ostati sakriveni od radoznalih pogleda.

Sa ulazom u kupatilo koje je smešteno u ulaznom holu, ono je prirodno van vidokruga iz većine stana i stoga sasvim diskretno. Krevet je, međutim, ugrađen u uglu jedinice i samim tim je veoma vidljiv. Kako bi se s ovim izborili, arhitekte su postavile klizna drvena vrata oko kreveta što mu omogućava da bude sakriven u toku dana ili kada su u stanu gosti.

Pored promene namene i osećaja prostora, klizna vrata takođe sakrivaju fioke za skladištenje ispod kreveta. Više skladištenog prostora je obezbeđeno pri vrhu centralne jedinice, u slobodnostojećim jedinicama na drugim mestima u stanu i iznad kuhinjskih elemenata.

Jasno podeljena priroda prostorije i njeno oskudno opremanje dozvoljava lako prilagođavanje po potrebi stanara i u bilo kojem trenutku. Cukiđi soba H je završena u septembru ove godine.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;