INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Šarena i razigrana dečija bolnica u Brizbejnu stvara podsticajno okruženje za mlade pacijente

18.02.2015. | Arch Daily

Nedavno završena šarena i zeleno orijetnisana Dečija bolnica u Brizbejnu, Australija, osporava ideju da svi medicinski objekti moraju biti sterilni i negostoljubivi. Specijalistička pedijatrijska univerzitetska bolnica je delo saradnje između biroa Lyons iz Melburna i brizbejnskog arhitekte Konrada Gardžeta.

Zdravstvena ustanova se prostire na dvanaest spratova i prepuna je prirodne svetlosti i šarenih geometrijskih motiva koji stvaraju toplu i dobrodošlu atmosferu za decu. Arhitekte su crpele inspiraciju za prostorani i svetli dizajn bolnice iz koncepta „živog drveta“.

Dečija bolnica privlači svoje mlade posetioce u sebe sa svojom privlačnom i jarko obojenom (ljubičastom i zelenom) rebrastom fasadom. Arhitekte su odbacile konvencionalni monolitni tip zgrade u korist vajarskog oblika koji bubri u formi zelenih planina završenih sa uređenim, zelenim krovovima.

Enterijer preuzima salutogenezni (salutogeneza - termin koji opisuje pristup koji se fokusira na faktore koji podržavaju ljudsko zdravlje i blagostanje, umesto na faktore koji izazivaju bolesti) pristup dizajnu prema kome su arhitekte istraživali i primenili dizajn koji je dokazano pomogao u oporavku pacijenata, kao što su jasne putanje, pogledi na prirodu i pristupi zelenim površinama, krovnim baštama i zelenim zidovima.

„Projektovanje je započelo sa istraživanjem genealogije i tipologije savremene bolnice. Proučavali smo bolnice od 1980-ih do današnjih dana i primetili da su one uglavnom fokusirane oko funkcionalnosti i medicinski orijentisane u njihovim projektima“, kaže Korbet Lion iz biroa Lyons.

 

Prostorni raspored bolnice je organizovan kao „živo drvo“ i sastoji se od dva atrijuma prepuna prirodnim svetlom iz kojih se granaju prostori duplih spratnih visina. Ti razgranati prostori se završavaju sa velikim zastakljenim zidovima koji uokviruju poglede na ključna obeležja i prirodne pejzaže Brizbejna.

Umetnost inspirisana prirodom ulazi u bolnički prostor kako bi donela prskanje svetle boje u enterijeru radi dodatnog oraspoloženja pacijenata.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;