INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Stambena kula nalik steni umotanoj u vegetaciju

08.01.2015. | Dezeen

Arhitekta Fernando Menis je projektovao zelenu stambenu kulu koja će biti smeštena u Tajpeju, Tajvan, i koja izgleda kao ogromna stena naseljena sa vegetacijom. Nazvana Agora Bašta, ova kula ima za cilj približavanje prirode i grada i stvaranje dijaloga između njenih zaobljenih volumena i biljaka koje rastu iz njenih brojnih niša.

Agora Bašta stvara simbiozu volumena i vegetacije. Ona je inspirisana sa oblikom primitivnih stena koje iskaču iz zemlje, i predstavlja nastavak interesovanja arhitekte za organskom arhitekturom i prirodnim konfiguracijama koju je istraživao u svojim prethodnim projektima, uključujući i crkvu izgrađenu sa vulkanskim kamenom. Projekat je osmišljen kao konkursni predlog 2010. godine.

Zgrada bi trebalo da funkcioniše kao stambeni toranj, ali on takođe sadrži zajedničke prostorije gde komšije mogu da se sastanu i popričaju. Pored toga, klub stanara, veliki bazen i oblasti za opuštanje su rašireni širom gornjih spratova.

Struktura se sastoji od četiri tipa stanova koji su raspoređeni duž spratova, i koji su projektovani da zadovolje različite zahteve korisnika. Svaki se može kombinovati sa različitim vrstama vegetacije, a tu su i parking prostori za privatne automobile na svakom spratu.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;