Prekrajanje kolibe od blata: Pobednici Takmičenja za projektovanje kolibe od blata 2014. godine

21.10.2014. | Inhabitat

Izazov za ovogodišnje takmičenje u projektovanju Kolibe od blata (Mud House Design Competition) u Gani je bio projektovanje jednoporodične kuće od blata na parceli ne većoj od 18x18 metara po ceni za izgradnju koja ne prelazi 6.000 američkih dolara (bez troškova zemljišta).

Ideja je zamišljena radi stvaranja projekata savremene kuće od blata koji će biti dostupni besplatno svakome ko želi da ih koristi, kao i radi održavanja radionica za izgradnju kuća koje su najbolji projekti. Oni će služiti kao primeri meštanima kako gradnja blatom može biti ujedno i održiva i lepa.

Nako prijema brojnih projekata, Nka fondacija, koja stoji iza organizovanja konkursa, je proglasila pobednike: Prva nagrada jeste kuća Sankofa arhitektonskog biroa M.A.M.O.T.H. iz Francuske (prikazana na prvoj fotografiji).

Druga nagrada je pripala projektu kuće Eban Aya, arhitektonskog biroa Atelier Koe iz Senegala (prikazana na drugoj fotografiji), dok je treća nagrada pripala projektu kuće Ejisu Earth House, delo arhitektonskog biroa Jason Orbe-Smith iz Sjedinjenih Američkih Država (prikazana na trećoj fotografiji).

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bane 28.02.2021.
U čl.2. Ugovora koji su vlasnici stanova za...
Zvezdan 23.02.2021.
Ovo je samo zanimljivost za nas. Naše zelen...
Куриња 17.02.2021.
Када креће са радовима?
Sulja Besir 09.02.2021.
Jeli radite u Austriju imamo 270 m2 tarasei...
Saurus 08.02.2021.
Liči na bledu kopiju Karađorđevog trg u Bat...