Prekrajanje kolibe od blata: Pobednici Takmičenja za projektovanje kolibe od blata 2014. godine

21.10.2014. | Inhabitat

Izazov za ovogodišnje takmičenje u projektovanju Kolibe od blata (Mud House Design Competition) u Gani je bio projektovanje jednoporodične kuće od blata na parceli ne većoj od 18x18 metara po ceni za izgradnju koja ne prelazi 6.000 američkih dolara (bez troškova zemljišta).

Ideja je zamišljena radi stvaranja projekata savremene kuće od blata koji će biti dostupni besplatno svakome ko želi da ih koristi, kao i radi održavanja radionica za izgradnju kuća koje su najbolji projekti. Oni će služiti kao primeri meštanima kako gradnja blatom može biti ujedno i održiva i lepa.

Nako prijema brojnih projekata, Nka fondacija, koja stoji iza organizovanja konkursa, je proglasila pobednike: Prva nagrada jeste kuća Sankofa arhitektonskog biroa M.A.M.O.T.H. iz Francuske (prikazana na prvoj fotografiji).

Druga nagrada je pripala projektu kuće Eban Aya, arhitektonskog biroa Atelier Koe iz Senegala (prikazana na drugoj fotografiji), dok je treća nagrada pripala projektu kuće Ejisu Earth House, delo arhitektonskog biroa Jason Orbe-Smith iz Sjedinjenih Američkih Država (prikazana na trećoj fotografiji).

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....
Darko 09.09.2019.
Po zakonu za sve nelegalno izgrađene objekt...
Miodrag 27.08.2019.
Jedno pitanje. Šta ako je investitor NN lic...
Mladen 20.08.2019.
Mogao je put za Cacak i preko Panceva, srec...
Nikola K. 12.08.2019.
Oni koji to rade nisu normalni. Taj kip je ...