INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Stakleni pešački most u Sloveniji lebdi iznad reke

13.10.2014. | Dezeen

Stakleni pešački most „Ribja Brv“ deluje kao da lebdi iznad reke Ljubljanice, spajajući dve strane slovenačkog glavnog grada. Most je projektovan od strane slovenačkog biroa Arhitektura d.o.o. i on omogućava pešacima pristup na dva glavna gradska trga koji se nalaze na suprotnim stranama reke. Minimalistički most povezuje grad bez ometanja njegovog bogatog arhitektonskog nasleđa.

Biro Arhitektura d.o.o. je projektovao pešaki most „Ribja Brv“ u okviru međunarodnog konkursa za projektovanje novog mosta koji je imao za cilj da zameni stari drveni most izgrađen 1991. godine. Most je prvobitno zamišljen od strane pokojnog arhitekte Jožea Plečnika, čiji bečki secesionistički stil je pružio Ljubljani svoj arhitektonski karakter. Prvobitni most, izgrađen od strane studenata arhitekture, je trebalo da bude privremenog karaktera, pa je na kraju morao biti zamenjen.

Arhitekturin most donekle podseća na leteći ćilim - minimalistički dizajn ne prikazuje vidljivu noseću konstrukciju, i on oblikom poštuje okolno arhitektonsko nasleđe. Pod mosta je napravljen od tankog čelika, koji reflektuje svetlost, dok su ogradni zidovi napravljeni od stakla, tako da ne ometaju poglede na grad. Arhitekte su želele da naprave most što je tanje moguć, tako da pogledi sa jedne na drugu stranu nasipa ostanu netaknuti.

Pešački most dugačak 25 metara je izgrađen za samo četiri meseca. Troslojno staklo ojačava rukohvate koji prikrivaju LED osvetljenje koje osvetljava most noću. Suptilni most opslužuje potrebe pešaka uz očuvanje Plečnikovog nasleđa.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;