Stepenice od mreže su zabavniji način penjanja

01.10.2014. | Gizmag

Kretanje između spratova objekata nije nešto zabavno iskustvo, i mi često tu radnju ne posmatramo kao nešto više od puke površne radnje. Ali, nova instalacija u OK centru za savremenu umetnost u Austriji, je učinilo vertikalno kretanje zabavnim sa stepeništem napravljenim od mreže.

Instalacija „Net Linz“ je dizajnirana od strane dizajn kolektiva Numen, sa sedištem u Beču. Instalacija je napravljena od užadi koja su obešene i formiraju 3D mrežu. Numen opisuje instalaciju kao „naseljivu socijalnu skulpturu na koju se možete popeti i koja služi kao ogledno stepenište u izložbenom prostoru“.

Stepenište je dugačko 25 metara, 10 metara visoko i 4 metara široko, i na njega se može pristupiti sa bilo kog nivoa u zgradu. Prema Nikoli Radeljkoviću, članu dizajn kolektiva Numen, ono je specijalno dizajnirano za prostor OK centra, mada na osnovu prethodnih mrežastih instalacija koje je kolektiv stvarao drugde.

„U ovom uskom, ali dugačkom i izuzetno visokom hodniku mi nismo mogli da uradimo ništa drugo“, objašnjava Radeljković. „Što ne znači da smo do rešenja lako došli. Pošto fizika strukture funkcioniše u potpunosti drugačije u horizontalnim i vertikalnim „režimima“, morali smo da testiramo ideju na većim modelima. Na kraju smo napravili model razmere 1:4 kako bismo testirali preraspodelu opterećenja.“

Mreža ima izgled nalik kanjonu, i to zahvaljujući činjenici da visi sa plafona i da je otežana sa džakovima punim peskom. Penjanje na stepenice navodno izaziva ljuljanje i osećaj nelagodnosti, iako nužno ne izaziva mučninu i ne predstavljaju opasnost. Radeljković kaže da su neki posetioci proveli sate penjući se gore dole po mreži, uprkos čvrstom i grubom užetu od koga je stepenište napravljeno.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...
Darko 23.09.2019.
Teško da će neko južno od Save da se vraća ...
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....
Darko 09.09.2019.
Po zakonu za sve nelegalno izgrađene objekt...