Skulpturalni staklenici koji služe za destilovanje džina

24.09.2014. | Designboom

Arhitekta Tomas Hitervik (Thomas Heatherwick) je upravo završio rad na svom najnovijem projektu dva prelepa zakrivljena staklenika za kompaniju „Bombay Sapphire“ koja se bavi proizvodnjom džina u Hempširu, Velika Britanija.

Dve skulpturalne strukture ne samo da će funkcionisati kao destilerija, već će takođe pomoći zagrevanju postojećih objekata korišćenjem toplog vazduha stvorenog tokom procesa destilacije. A ako to nije dovoljno zeleno za vas, napominjemo da će se ovi staklenici koristiti za uzgoj tropskih biljaka i botaničkih vrsta koje se koriste u pravljenju džina „Bombay Sapphire“ - što je svakako restorativni gest koji čini posao proizvodnje džina više održivim.

Dve destilerije su smeštene između postojećih zgrada iz Viktorijanske ere. Prvobitno su te zgrade trebalo da smeste mlin koji proizvodi papir za engleske novčanice. Nakon što je bio napušten duže vreme, kompleks je kupljen od strane kompanije „Bombay Sapphire“, brend džina razvijen u okviru čuvenog proizvođača pića Bacardi.

Staklenici poseduju metalne trake koje se odvajaju i formiraju prelepe oblike koje dodiruju površinu reke Test. Strukture sakupljaju toplotu tokom procesa destilacije i nose je kroz otvore u zidovima od crvene cigle susednih zgrada, obezbeđujući vrlo malu količinu rasipanja energije. Kompanija nabavlja biljke iz celog sveta i smešta ih u dva staklenika koji pružaju optimalne uslove za njihov opstanak.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...