Bujni zeleni most u obliku lokvanja se okreće kako bi propustio brodove

15.09.2014. | Inhabitat

Brazilski arhitektonski biro LoebCapote Arquitetura e Urbanismo je stvorio ultimativni pešački most! Nalik dva džinovska lokvanja koja plutaju u vodi, most Fridrih Bajer se okreće kako bi omogućio prolaz brodskom saobraćaju dok pešaci i biciklisti čekaju iznad.

Most Fridrih Bajer se sastoji od dva metalna ostrva koja su prekrivena sa bujnim zelenilom i izgledom podsećaju na lokvanje. Projekat uspostavlja prijatno mesto za čekanje za pešake dok brodovi prolaze ispod njih.

Smešten na kanalu ispred sedišta kompanije Bajer u brazilskom gradu Sao Paulo, most omogućava efikasniji prelazak reke Pinheiros proširavanjem biciklističke i pešačke staze koju koriste zaposleni u komapniji Bajer.

Dva rotirajuća ostrva koja čine most od 90 metara dužine koriste električni motor za rotiranje i otvaranje rečnog prolaza bočno, što je retkost u dizajnu ovakvog tipa mostova koji se obično otvaraju vertikalno.

Inovativni dizajn mosta čuva meštane od dosadnog dugotrajnog čekanja vertikalnog otvaranja mosta, i pruža otvoreni prostor sa zelenilom za čekanje dok se rotirajuća struktura ne postavi u odgovarajući položaj za jednostavni i brzi prolazak vodenog saobraćaja ispod.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Maki 28.07.2021.
Šta je sa nelegalnim zgradama gde investito...
Žile 28.07.2021.
Traže legalizaciju zgrada starih preko 40 g...
Predrag 24.07.2021.
Interesuje me cena po mq kako se krece
Saša 19.07.2021.
A je l' može prvo obilaznica oko Kragujevca...
Aleksa 14.07.2021.
Glavnu stavku niste naveli, a to je, trenut...