Zagađena fabrika transformisana u baštensko zeleno naselje u Lionu

04.09.2014. | Inhabitat

Zelena kaskada je stambeni kompleks sa 100 jedinica u trećem departmanu Liona koji se odlučno razlikuje od većine gradskih blokova. Projekat je delo arhitektonskog biroa Atelier de la Passerelle i on transformiše staru i ugašenu fabriku u zajednicu koja je otvorena i prozračna sa dosta baštenskog prostora. Bašte su integrisane u sveobuhvatni plan, a otvoreni prostori i dvorišta obezbeđuju svim stanovima dosta sunca.

Stambeni kompleks Zelena kaskada je u potupnosti rehabilitovala zagađenu lokaciju fabrike Keller-Dorian, koja je pravila male metalne delove za graviranje i štampanje tekstila. Sada oblast poseduje 100 stanova raspoređenih širom pet zgrada, sa četiri na ulici i jednom manjom u unutrašnjosti parcele.

Većina urbanih blokova je projektovano kao tvrđave, sa zgradama koje su okrenute ka ulici na ivicama blokama i privatnim dvorištima unutra. Projekat arhitektonskog biroa Atelier de la Passerelle je pružio više prostora za cirkulaciju i zelene prostore, koje obezbeđuju stanovima više dnevne svetlosti i bolje poglede na kraj.

Svi prozori poseduju roletne kako bi se zadržala hladnija temperatura u unutrašnjosti tokom leta, a povećana termoizolacija smanjuje gubitak energije kao i buku između stanova. Fasada od drveta štiti gornji penthaus apartmane i unutršanjost od vremenskih prilika.

 

Svi stanovi imaju velike otvorene balkone i fleksibilne životne prostore koji mogu biti prilagođeni korisnicima. Vrt i dvorišta su projektovani tako da zarobe kišnicu pružajući mirna mesta za uživanje u prirodi. Krovovi svih pet objekata su zasađeni sa sedumom.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mladen 20.08.2019.
Mogao je put za Cacak i preko Panceva, srec...
Nikola K. 12.08.2019.
Oni koji to rade nisu normalni. Taj kip je ...
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...
Dragana Tošić 27.06.2019.
Poštovani, molim Vas za kontakt firme u S...
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...