INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Umetnički prostor izgrađen od transportnih kontejnera i dvospratnih autobusa

03.09.2014. | Gizmag

Dosta smo pisali o arhitekturi transportnih kontejnera ovde na portalu Gradjevinarstvo.rs, pokrivajući teme od pasivno hlađenih kuća do velikih objekata poput terminala. Najnoviji takav primer koji nam je privukao pažnju je Village Underground Lisboa: multifunkcionalni prostor namenjen kreativnim tipovima koji je nedavno postavljen u glavnom gradu Portugala.

Izgradnja umetničkog sela u Lisabonu je još uvek u toku, ali je prva faza završena i vrata su otvorena u maju. Kompleks je postavljen u lisabonskom muzeju Carris, muzeju istorije javnog prevoza, i sastoji se od 14 polovnih transportnih kontejnera i dva dvospratna autobusa, raspoređenih tako da formiraju poslovne prostore, kafeteriju i centralno dvorište.

Svaki kontejner smešta pet stolova namenjenih startup projektima, umetnicima i drugim kreativnim tipovima, a prostor ostvaruje prihode naplatom pokroviteljstva od 150 evra po stolu mesečno, za šta dobijate sto, internet, električnu energiju i usluge čišćenja. Radni prostori takođe mogu biti iznajmljeni po satu, nedelji ili bilo kom aranžmanu. Svaki od dva dvospratna autobusa sadrži kafeteriju.

Druga faza projekta umetničkog prostora će uključivati dodavanje bine za koncerte i teatar, a organizatori takođe planiraju saradnju sa londonskim projektom Village Underground, koje je otvoreno 2007. godine i poseduje polovne vagone i transportne kontejnere.

Iako transportni kontejneri svakako nisu idealni za svaku namenu i predstavljaju izazov u vidu izolacije i toplotnog gubitka i dobitka, u ovom slučaju oni deluju kao prilično dobro rešenje - pod pretpostavkom da su operabilni prozori adekvatni za održavanje prijatne temperature tokom vrelog portugalskog leta.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


ATM
ATM
SUBOTICA

hiCAD
hiCAD
NOVI SAD
www.hicad.biz

MERIS
MERIS
BEOGRAD-PALILULA
www.meris.rs

LAYHER
LAYHER
BEOGRAD-ZEMUN
www.layher.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;