Matematička formula omogućava očuvanje šume u okolini ove prelepe drvene kuće

08.08.2014. | Inhabitat

Smeštena u šumi predratnog vrtnog grada u blizini Varšave, kuća Podkova (Podkowa) je pametno osmišljeno stanište koje koristi Voronoji formulu kako bi smanjilo uticaj na okolno drveće.

Matematička formula je omogućila arhitekti Jakubu Ščensniju (Jakub Szczęsny) iz poljskog biroa Centrala da smesti 300 kvadratnih metara osnove između gusto raspoređenih drveća uz optimizovanje njene površine, pogleda i geometrije.

Koristeći Voronoji formulu, Jakub Ščensni je projektovao kuću tako da ona priđe što je moguće bliže drveću bez ugrožavanje korena drveća. Kuća, odevena u panele od sibirskog kedra, je prizemne strutkure sa podrumom i krovom projektovanim sa optimalnom geometrijom za oslobađanje od opalog lišća. Pravougaoni enterijeri su smešteni usred drveća u optimalnom odnosu određenom sa Voronoji formulom.

Lokacija je odavno ispitana od strane vlasti i smatrana je za nepogodnom za gradnju, ali je biro bio u stanju da obezbedi dozvolu zahvaljujući svom inovativnom pristupu. Jasno podeljene noćne i dnevne zone su presečene sa tri unutrašnja dvorišta koji stvaraju vizuelni kontinuitet i omogućavaju rast drveća oko kuće.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Саша 30.06.2020.
Имам проблеме које сте описали. Две куће у...
Darko 22.06.2020.
Težište gužve će se preneti na raskrsnicu K...
Milan 16.06.2020.
Na zgradi u ulici Stanislava Sremčevića 1 u...
Bozo Ristanović 15.06.2020.
U periodu od pet godina nakon izgradnje hid...
Шумадинац 15.06.2020.
Нема разлога да се и јужни део пруге не изг...