Matematička formula omogućava očuvanje šume u okolini ove prelepe drvene kuće

08.08.2014. | Inhabitat

Smeštena u šumi predratnog vrtnog grada u blizini Varšave, kuća Podkova (Podkowa) je pametno osmišljeno stanište koje koristi Voronoji formulu kako bi smanjilo uticaj na okolno drveće.

Matematička formula je omogućila arhitekti Jakubu Ščensniju (Jakub Szczęsny) iz poljskog biroa Centrala da smesti 300 kvadratnih metara osnove između gusto raspoređenih drveća uz optimizovanje njene površine, pogleda i geometrije.

Koristeći Voronoji formulu, Jakub Ščensni je projektovao kuću tako da ona priđe što je moguće bliže drveću bez ugrožavanje korena drveća. Kuća, odevena u panele od sibirskog kedra, je prizemne strutkure sa podrumom i krovom projektovanim sa optimalnom geometrijom za oslobađanje od opalog lišća. Pravougaoni enterijeri su smešteni usred drveća u optimalnom odnosu određenom sa Voronoji formulom.

Lokacija je odavno ispitana od strane vlasti i smatrana je za nepogodnom za gradnju, ali je biro bio u stanju da obezbedi dozvolu zahvaljujući svom inovativnom pristupu. Jasno podeljene noćne i dnevne zone su presečene sa tri unutrašnja dvorišta koji stvaraju vizuelni kontinuitet i omogućavaju rast drveća oko kuće.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Miloš 01.01.2020.
Ona trolejbuska okretnica, koju je neki "mo...
SAŠA 23.12.2019.
Ovo je dokaz da građane ne treba uzimati mn...
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...