INFONET-468X60-BANNER

Mobilna kuća od 28 ležaljki omogućava posetiocima da „vise“ besplatno u Beču

31.07.2014. | Inhabitat

Leto je doba za opuštanje, i zahvaljujući arhitektonskom birou Heri & Salli, Austrija ima pravo mesto za to - celu zgradu prepunu sa ležaljkama!

Sa pogledima na zelene površine i prelepa arhitektonska dela, ova Kuća ležaljka pruža stanovništvu besplatno uživanje u okolišu ili u interakciji sa strancima u ovom veoma jedinstvenom okruženju. Projektanti iz arhitektonskog biroa Heri & Salli pozivaju sve ljude da „vise“ u kući, te su s tom idejom nju nazvali „Fledermaus“, što na nemačkom znači slepi miš.

Postavljena na predvorju Muzejskog kvarta u Beču, struktura bi trebalo da istakne stalnu promenu koja se javlja u urbanim sredinama. Pored toga što je zavodljivo mesto za opuštanje, ona takođe nudi poglede na centar grada, i daje ljudim priliku da vizualizuju promene koje su se desile u poslednjih nekoliko godina. Projektanti takođe objašnjavaju na njihovom sajtu da je lokacija odabrana kako bi se revitalizovala neka manje frekventna mesta u Muzejskom kvartu.

Kao deo plana da naprave Kuću ležaljki više mobilnom, i ujedno izbegnu problematične građevinske propise, ona je izgrađena kao montažna drvena struktura koja može biti pomerana. Čelične grede su korišćene kako bi se garantovala stabilnost zgrade.

Sve to je još više olakšalo da se ona klasifikuje kao umetničko delo, a ne kao komad arhitekture. Buduće lokacije postavljanja nisu još poznate, ali kada budu, projektanti će sarađivati sa kompanijom Griffner Haus AG na prebacivanju umirujuće letnje kućice na drugo mesto.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;