Herzog & de Meuron projektovali novo sedište kompanije AstraZeneca u Kembridžu

25.07.2014. | Gizmag

Projekat novog korporativnog sedišta i istraživačkog centra farmaceutske kompanije AstraZeneca, delo čuvenog arhitektonskog biroa Herzog & de Meuron, je predstavljeno u Kembridžu, Velika Britanija. Objekat će koštati oko 330 miliona funti, a uključivaće visoko-tehnološke istraživačke prostore, kancelarijske i zajedničke prostore koje odlikuje niskoenergetski dizajn.

Arhitektonski dvojac Hercog i de Meuron su projektovali veliki broj vrhunskih arhitektonskih dela, kao što je raskošni neboder Jenga u Njujorku i Nacionalni stadion u Pekingu (ili „Ptičje gnezdo“), na primer (više njihovih dela možete videti ovde). Nedavno predstavljeni projekat, međutim, više podseća na „Kampus u obliku svemirskog broda“, kompanije Apple, koji je trenutno u izgradnji.

Predloženi kampus kompanije AstraZeneca je forme dvospratne petlje koja obuhvata centralno dvorište. Biće moguće hodati neprekidno kroz celu zgradu, koja je projektovana da obezbedi dovoljno mesta za sastanke i istraživanje, kao i da omogući brzo kretanje između tih prostorija.

Zgrada će smeštati transparentne laboratorije kako bi „promovisala vidljivu nauku u sineregetskom okruženju“. Druge laboratorije, razdvojene sa providnim pregradama, će smeštati više visoko-tehnološka istraživanja koje zahtevaju više fokusirano radno okruženje.

 

Pored negovanja okruženja koje je pogodno za komunikaciju i saradnju, kampus će biti izgrađen sa brojnim zelenim aspektima. Prema kompaniji AstraZeneca, kampus će imati niskoenergetsko projektovane laboratorije, zelene krovove i najveću toplotnu pumpu u Evropi. Britanski ekvivalent LEED-a, BREEAM će biti zahtevan za ovaj objekat.

Lokacija kampusa u Kembridžu će omogućiti kompaniji AstraZeneca da iskoristi cenjenu istraživaču i naučnu zajednicu ovog područja.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...
Darko 23.09.2019.
Teško da će neko južno od Save da se vraća ...
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....
Darko 09.09.2019.
Po zakonu za sve nelegalno izgrađene objekt...