Herzog & de Meuron projektovali novo sedište kompanije AstraZeneca u Kembridžu

25.07.2014. | Gizmag

Projekat novog korporativnog sedišta i istraživačkog centra farmaceutske kompanije AstraZeneca, delo čuvenog arhitektonskog biroa Herzog & de Meuron, je predstavljeno u Kembridžu, Velika Britanija. Objekat će koštati oko 330 miliona funti, a uključivaće visoko-tehnološke istraživačke prostore, kancelarijske i zajedničke prostore koje odlikuje niskoenergetski dizajn.

Arhitektonski dvojac Hercog i de Meuron su projektovali veliki broj vrhunskih arhitektonskih dela, kao što je raskošni neboder Jenga u Njujorku i Nacionalni stadion u Pekingu (ili „Ptičje gnezdo“), na primer (više njihovih dela možete videti ovde). Nedavno predstavljeni projekat, međutim, više podseća na „Kampus u obliku svemirskog broda“, kompanije Apple, koji je trenutno u izgradnji.

Predloženi kampus kompanije AstraZeneca je forme dvospratne petlje koja obuhvata centralno dvorište. Biće moguće hodati neprekidno kroz celu zgradu, koja je projektovana da obezbedi dovoljno mesta za sastanke i istraživanje, kao i da omogući brzo kretanje između tih prostorija.

Zgrada će smeštati transparentne laboratorije kako bi „promovisala vidljivu nauku u sineregetskom okruženju“. Druge laboratorije, razdvojene sa providnim pregradama, će smeštati više visoko-tehnološka istraživanja koje zahtevaju više fokusirano radno okruženje.

 

Pored negovanja okruženja koje je pogodno za komunikaciju i saradnju, kampus će biti izgrađen sa brojnim zelenim aspektima. Prema kompaniji AstraZeneca, kampus će imati niskoenergetsko projektovane laboratorije, zelene krovove i najveću toplotnu pumpu u Evropi. Britanski ekvivalent LEED-a, BREEAM će biti zahtevan za ovaj objekat.

Lokacija kampusa u Kembridžu će omogućiti kompaniji AstraZeneca da iskoristi cenjenu istraživaču i naučnu zajednicu ovog područja.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 04.08.2020.
Dobar dan, želim da odradim izolaciju krova...
Шумадинац 03.08.2020.
Да ли заиста нема никог ко би сагледао неоп...
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...