Legendarni arhitekta Moše Safdie predstavio bio-kupolu za singapurski aerodrom

14.07.2014. | Inhabitat

Izrealski arhitekta Moše Safdie ima talenat za projektovanje vrhunskih, ekoloških objekata. Njegov poslednji projekat u Singapuru, Marina Bay Sands Resort, izgleda kao da ima džambo-džet sa visećim vrtovima Vavilona na krovu. Njegov poslednji projekat za ovu tropsku metropolu se nalazi na aerodromu Čangi, a biće podjednako spektakularan, nalik hibridu između biosfere i geodezične kupole.

Poznata kao Projekat Dragulj (Project Jewel), struktura od stakla i čelika u obliku krofne će smestiti pet spratova maloprodajnih i zabavnih prostora, ukrašena sa bujnim zatvorenim vrtom na gornjem spratu.

U sredini baštenskog nivoa smešten je kružni vodopad koji će sipati sa otvora u centru krofnastog krova u bazen ispod. Pored nadzemnih, postojeće i podzemne etaže (njih pet) za parking, a objekat će biti povezan sa tri postojeća terminala Čangi aerodromom preko staklenih šetališta.

Još uvek ne postoji informacija kada će objekat vredan 1,5 milijardi dolara početi da se gradi, ali je deo sveukupnih infrastrukturnih poboljšanja u okviru povećanja već petog najprometnijeg aerodroma na svetu.

Iako Safdiea odlikuje proejtkovanje odličnih struktura koje integrišu arhitekturu i životne sisteme u velikom obimu, on ima istoriju saradnje sa nekim od najmanje ekoloških i društveno nesvesnih svetskih korporacija. Projekat Dragulj neće biti dom za mala, lokalna preduzeća, već će zadovoljavati ukuse svetskih elitnih trgovaca, od kojih su neki poznati po tome što podržavaju mreže fabrika sa nehumanim uslovima za rad koje su još uvek uobičajene u ovom delu sveta.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 04.08.2020.
Dobar dan, želim da odradim izolaciju krova...
Шумадинац 03.08.2020.
Да ли заиста нема никог ко би сагледао неоп...
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...