Zeleni neboder napravljen od otpada svojih stanara najavljen za London

09.07.2014. | Inhabitat

Arhitektonski biro Chartier-Corbasson je predstavio planove za visoki neboder napravljen u potpunosti od đubreta svojih stanara. Organski londonski neboder je projektovan da bude odeven u trajnim panelima napravljenim od odbačenog papira i plastičnog otpada. Neboder će rasti kako vreme prolazi i stanari stvaraju više otpada, a njegovi sjajni plastični paneli bi bili gotovi za godinu dana.

Organski londonski neboder biroa Chartier-Corbasson nastoji da smanji otpad uz minimiziranje troškova izgradnje. Prvo će zgrada biti izgrađena sa raskošnom strukturom po uzoru na skele od bambusa koje se često koriste u Aziji. Prefabrikovani delovi skela će biti instalirani kako napreduje izgradnja, a paneli napravljeni od recikliranog otpada će biti dodati na fasadu tokom vremena.

Kada stanari počnu da kupuju i iznajmljuju prostore u nižim nivoima, izgradnja gornjih spratova će početi, čineći da neboder raste organske u odgovoru na ponudu i potražnju. Kada bude gotov, neboder će imati glatki, duguljasti piramidalni oblik prekriven sa kristalnim slojem od recikliranih materijala.

Providna fasada će ispuniti unutrašnjost sa prirodnom svetlošću, ali će ujedno i štititi od viška solarnog zagrevanja. Šuplje cevi u ugrađenoj skeli će biti opremljene sa malim vetroturbinama koje će omogućiti da oblakoder generiše sopstvenu električnu energiju.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Miloš 01.01.2020.
Ona trolejbuska okretnica, koju je neki "mo...
SAŠA 23.12.2019.
Ovo je dokaz da građane ne treba uzimati mn...
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...