INFONET-468X60-BANNER

Infuzija matičnih ćelija omogućava samopopravljanje zuba, a posledično i regenartivne arhitektonske materijale

10.06.2014. | Architect Magazine

Stomatološka fobija, ili strah od posete zubaru, javlja se skoro na jednu četvrtu odraslih, prema jednom istraživanju iz 2009. godine. Imajući u vidu invazivnu i često destruktivnu prirodi stomatoloških procedura, nije ni čudo što ovaj strah prevladava. Uistinu, mnoge nepohodne intervencije podrazumevaju bušenje ili čupanje zuba, što svakako nije poželjan događaj.

Istraživači sa Wyss instituta za inženjerstvo insprisano biologijom sa Univerziteta u Harvardu imaju za cilj da transformišu ovu praksu tako što će omogućiti zubima da rastu ponovo. Dejvid Muni (David Mooney), profesor bioinženjeringa u školi Harvarda za inženjerstvo i primenjene nauke, i njegov tim su uspešno podstakli regeneraciju tkiva kod zuba sa upotrebom matičnih ćelija koje se aktiviraju svetlom. Profesor Muni je usmerio lasersko svetlo male snage na ljudske matične ćelije koje su implantirane u zubima pacova, što je izazvalo formiranje novog dentina u roku od oko 12 nedelja.

„Naš modalitet tretmana ne uvodi ništa novo u telu, a laseri se rutinski koriste u medicini i stomatologiji, tako da su barijere ka kliničkom prenosu male“, kaže profesor Muni. „Bio bi značajan napredak u ovom polju ukoliko uspemo da regenerišemo zube umesto da ih samo zamenimo.“

Proces je za sada samo laboratorijsko istraživanje i tek treba da se obavi na ljudskim zubima. Štaviše, ona je još uvek doenkle nametljiva, jer zahteva implementaciju matičnih ćelija. Međutim, uspeh donosi pozitivne vesti za nervozne stomatološke pacijente, koji će možda jednog dana iskušavati manje bolne procedure koje su zasnovane na samoregeneraciji umesto tipičnih metoda bušenja i punjenja. Ovaj novi pomak u nauci takođe predlaže zanimljive mogućnosti za buduće arhitektonske materijale nalik kostima, koji bi mogli da se samostalno regenerišu ukoliko se oštete.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;