Holandski univerzitet planira izgradnju crkve od leda i piljevine

09.06.2014. | Gizmag

Kako nadmašiti izgradnju najveće kupole od leda na svetu? Pa, ako ste Ajndhoven univerzitet tehnologije, vi ćete izgraditi model katedrale Sagrada Familija od 40 metara visine i to od, ni manje ni više već od „pikrita“.

Tim od preko pedeset profesora i studenata sa Ajndhoven univerziteta planira da izgradi model čuvene Gaudijeve katedrale u razmeri 1:4 u periodu od tri nedelje, krajem ovog decembra u severnoj Finskoj - mestu gde je prošle godine izgrađena najveća kupola na svetu od leta.

Proces izgradnje će obuhvatiti postavljanje kalupa na naduvavanje, prskanje sloja snega na njih, a zatim i slojem vode koja sadrži 10 odsto piljevine. Ta mešavina vode i piljevine će sneg upiti i vremenom zamrznuti, formirajući materijal poznat pod imenom pikrit (pykrete). Sadržaj drvenih vlakna u pikritu rezultira u ledu koji je za čak tri puta jači od običnog.

Jednom kada se kalupi izduvaju i uklone iz unutrašnjosti, ljuska od pikrita će ostati da stoji samostalno. Naos crkve će biti napravljen zahvaljujući uklapanjem visećih konopaca i tekstila u pikret.

„Možete ga koristiti za izgradnju struktura sa tankim zidovima koji su bezbedni i jeftini“, rekao je vođa projekta Arno Pronk. „Naša tehnika omogućava ekološke aplikacije kao što je sezonsko skladišenje u poljoprivredi, prilikom istraživanja polarnih delova planete, kao i rekreacioni elementi poput ledenih hotela.“

Pikrit je možda najpoznatiji zahvaljujući projektu Habakkuk, britanski projekat iz Drugog svetskog rata koji je imao za cilj izgradnju nosača aviona od ovog materijala.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milan 08.01.2021.
Možete li mi zamjeniti lezaj u pumpe grunst...
Zvonko 05.01.2021.
Pa godina 2020 je prosla, ja zivim na zapad...
Darko 05.01.2021.
Kada bi se odbili svi zahtevi za legalizaci...
Ivana 04.01.2021.
Idealno resenje za kucne uslove,molim vas k...
cica 29.12.2020.
Od ovih 20 do 30 postrojenja bilo bi lepo k...