Holandski univerzitet planira izgradnju crkve od leda i piljevine

09.06.2014. | Gizmag

Kako nadmašiti izgradnju najveće kupole od leda na svetu? Pa, ako ste Ajndhoven univerzitet tehnologije, vi ćete izgraditi model katedrale Sagrada Familija od 40 metara visine i to od, ni manje ni više već od „pikrita“.

Tim od preko pedeset profesora i studenata sa Ajndhoven univerziteta planira da izgradi model čuvene Gaudijeve katedrale u razmeri 1:4 u periodu od tri nedelje, krajem ovog decembra u severnoj Finskoj - mestu gde je prošle godine izgrađena najveća kupola na svetu od leta.

Proces izgradnje će obuhvatiti postavljanje kalupa na naduvavanje, prskanje sloja snega na njih, a zatim i slojem vode koja sadrži 10 odsto piljevine. Ta mešavina vode i piljevine će sneg upiti i vremenom zamrznuti, formirajući materijal poznat pod imenom pikrit (pykrete). Sadržaj drvenih vlakna u pikritu rezultira u ledu koji je za čak tri puta jači od običnog.

Jednom kada se kalupi izduvaju i uklone iz unutrašnjosti, ljuska od pikrita će ostati da stoji samostalno. Naos crkve će biti napravljen zahvaljujući uklapanjem visećih konopaca i tekstila u pikret.

„Možete ga koristiti za izgradnju struktura sa tankim zidovima koji su bezbedni i jeftini“, rekao je vođa projekta Arno Pronk. „Naša tehnika omogućava ekološke aplikacije kao što je sezonsko skladišenje u poljoprivredi, prilikom istraživanja polarnih delova planete, kao i rekreacioni elementi poput ledenih hotela.“

Pikrit je možda najpoznatiji zahvaljujući projektu Habakkuk, britanski projekat iz Drugog svetskog rata koji je imao za cilj izgradnju nosača aviona od ovog materijala.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...