INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Koliba sa zelenim krovom se odupire uraganskim nordijskim vetrovima

27.05.2014. | Inhabitat

Arhitektonski biro iz Osla, Nordic Office of Architecture je morao da uzme u obzir ekstremne vremenske uslove prilikom projektovanja kolibe Moldegaard. Smeštena u gradu Tjin na obali jezera Tjin u Norveškoj, ova prelepa privatna kuća se može odupreti uraganskim vetrovima i snežnim nasipima od pet metara visine.

Izgrađena od lokalnog drveta i kamena, ona je završena sa otpornim zelenim krovom koji dodaje notu prečišćavanja vazduha, kao i dodatnu toplotu tokom brutalne nordijske zime.

Smeštena 1.100 metara iznad nivoa mora, koliba Moldegaard ima fantastičan pogled na obližnje jezero i planine. A ona je izgrađena da izdrži grube vremenske uslove, kao što su vetrovi uraganskih brzina i veliki snežni nasipi tokom najhladnijih meseci. Kuća je u obliku slova L i izgrađena tako da prihvati nagib padine, dok su njen ulaz i spoljašnji prostori zaštićeni od vetrova koji duvaju u dva pravca.

Koliba ima 178 metara kvadratnih površine, a izgrađena je sa kombinacijom od lokalnog kamena i nauljenog norveškog bora, dok njeni mnogobrojni prozori uokviruju zapanjujuće pejzaže i puštaju sunčevu svetlost u svaki ugao. Zahvaljujući nagibu i raskošnim zelenim krovom, ova koliba u planinama deluje nestvarano i uklopljeno sa pejzažom podjednako dobro zimi i leti.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;