INFONET-468X60-BANNER

Energetski efikasno renoviranje kuće iz 1930-ih u Australiji

22.05.2014. | Gizmag

Umesto izgradnje potpuno novog doma, često je mnogo više smislenije renovirati postojeću kuću i uskladiti je sa savremenim standardima. To se pokazalo i na nedavno završenoj kući „Casa 31_4 Room“, koja se nalazi u Pertu u Zapadnoj Australiji. Kuća iz 1930-ih godina je transformisana u pasivno hlađeni dom, zajedno sa modernim proširenjem koji dodaje na potrebnom prostoru i doprinosi značajno njenom šarmu.

Vlasnici kuće „Casa 31_4 Room“ su igrom slučaja iskusne arhitekte, tako da su Adrijan Iredejl i Karolina Di Kosta sami odradili projekat renoviranja, što je proces koji je trajao četiri godine. Ime kuće potiče od činjenice da je zamišljen sa četiri različita životna prostora.

Gledano sa ulice, dvospratno kuća „Casa 31_4 Room“ deluje gotovo nepromenjena, u skladu sa okolnim kućama. Međutim, gledano sa zadnje fasade, primetno je veliko belo proširenje. Ovo proširenje originalnog volumena kuće pruža dodatni prostor, uključujući radnu i dnevnu sobu, sa velikim prostorima koji omogućavaju odlične poglede na lokalno područje.

Kuća „Casa 31_4 Room“ je takođe pretrpela značajne energetski efikasne nadgradnje, pre svega u obliku pasivnog sistema za hlađenje koji je inspirisan sa „Coolgardie Safe“, popularnim nisko-tehnološkim australijskim rashladnim uređajem koji je osmišljen da održava hranu i piće rudara hladnim.

Uređaj „Coolgardie Safe“ suštinski funkcioniše na sličan način kao evaporativni klima uređaj. Kako torba od platna koja je natopljena vodom dođe u kontakt sa vazduhom, dešava se isparenje vode, što posledično hladi unutrašnjost uređaja i svega što je u njemu.

Arhitekta Adrijan Iredejl je objasnio da pasivni sistem hlađenja kuće „Casa 31_4 Room“ takođe funkcioniše vrlo slično kao veliki evaporativni sistem. Voda se kap po kap snabdeva od strane retikulacionog sistema (količina vode se kontroliše tajmerom) do tkanine koja služi i kao paravan za privatnost i zaštitu od sunca.

Sama tkanina potom dolazi u kontakt sa preovlađujućim povetarcom, i valjano hladi unutrašnjost kuće. Količina vode koja se koristi je minimizirana jer tkanina mora biti samo delimično vlažna, ne i mokra.

Za vreme izgradnje, izbegavano je ukljanjanje materijala u korist njegovog ponovnog korišćenja gde god je to bilo moguće, tako da je neželjeno drvo postalo nameštaj, pod ili štok vrata. Druge praktične mere za smanjenje energije uključuju niskoenergetsku rasvetu, solarni sistem za toplu vodu, krovne solarne panele, kao i prozore pozicionirane na takav način da maksimiziraju poprečnu ventilaciju i toplotni dobitak zimi. Postojeći dimnjak je takođe uposlen kao deo sistem za sakupljanje kišnice.

Iako je uopšteno teško postići dobar sudar modernog i tradicionalnog arhitektonskog dizajna, u slučaju kuće „Casa 31_4 Room“ on je veoma uspešno implementiran. Zahvaljujući njenom privlačnom dizajnu i njenom korišćenju energetski-efikasnih tehnolgija, kuća će biti kratko otvorena kao izložbeni prostor tokom maja za vreme održavanja Nacionalne konferencije arhitekture koju organizuje Australijski institut arhitekata.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;