Ogromna „Urbana šuma“ za prečišćavanje vazduha planirana za Milanski Expo 2015

16.05.2014. |

Milanski Expo 2015 se približava, a arhitektonski biro Nemesi & Partners su upravo predstavili projekat za Palatu Italije (Palazzo Italia) - šestospratnu strukturu koja će stvarati sopstvenu energiju i prečišćavati okolni vazduh.

Spoljašnja fasada je projektovana da imitira urbanu šumu, a napravljena je od preko 900 panela koji čine jedinstvenu geometrijsku teksturu i intrigantni ples između senke i svetlosti unutar zgrade. Paviljon će ostati na mestu posle svetske izložbe, kada će služiti kao ikona održivog dizajna.

Spoljašnja fasada Palate Italije je napravljena od specijalnog tipa cementa koji čisti vazduh, a koji je patentirala kompanija Italcementi. Arhitekte kažu da „pri direktnoj sunčevoj svetlosti, aktivni principi sadržani u materijalu 'zarobljavaju' određene zagađivače koji su prisutni u vazduhu i pretvaraju ih u inertne soli, pomažući čišćenje atmosfere od smoga“.

Inspirisana tradicionalnim italijanskim selima, unutrašnja struktura Palate Italija uzima oblik centralnog trga. Četiri odvojena bloka okružuju ovaj trg kako bi stvorili prostore za izložbe, događaje, kancelarije i sale za sastanke. Privremene zgrade „Cardo“ će takođe obezbediti prostore za zvaničnike Evropske unije, dodatne izložbene prostore, kao i restorane za posetioce Expo-a.

Biro Nemesi & Partners su odneli pobedu na međunarodnom konkursu održanom prošle godine na kome se odlučivalo ko će projektovati paviljon. Od tada, oni su svom timu priključili inženjerske kompanije Proger i BMS Project, zajedno sa konsultantom za održivost Liviom De Santoli.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 20.09.2021.
Najlakše se legalizacija rešava tako što se...
Nenad 14.09.2021.
Lepo što država pomaže, jedino treba videti...
BISERKA 13.09.2021.
Drago mi je sto se radi u unapredjenju ener...
Milena-srecica 31.08.2021.
Oduševljena sam ovom ponudom za zamenu stol...
Bata 24.08.2021.
Na koji će način da se realizuje način prel...