Koliko malo je suviše malo? Japanska kuća koja je široka samo 3 metara

02.04.2014. | Gizmag

Kada se projektuje mala porodična kuća, moguće je smanjiti površinu samo donekle. Moglo bi se poprilično dobro pretpostaviti da bi kuća sa ukupnom širinom od tri metara bila na granici premale, ali kuća Imai, arhitektonskog biroa Katsutoshi Sasaki and Associates, pruža dobar argument za suprotno mišljenje. Dom je takođe primer kako se očigledno premale gradske parcele mogu dobro iskoristiti.

Kuća Imai se nalazi u gradu Okazaki u Japanu, a završena je 2013. godine. Parcela meri samo 3 sa 21 metar, gde dvospratna kuća zauzima celu širinu, i većinu od njene dužine. Kako bi to stavili u drugu perspektivu, širina kuće je otprilike ekvivalentna dužini prosečnog gradskog automobila.

Eksterijer kuće je veoma jednostavan i kada se posmatra sa ulice izgleda kao monolit prikazan u „Svemirskoj odiseji“ Artura Klarka, mada je monolit, tj. kuća u ovom slučaju, obojena u belu boju.

Određene žrtve su očigledno bile potrebne kako bi kuća bila funkcionala, tako da je biro Katsutoshi Sasaki and Associates projektovao spatanski raspored eneterijera koji maksimalno iskorišćava veći deo prostora od 69 metara kvadratnih. Kuća poseduje malu spavaću sobu i zaista veoma malu spavaću sobu za decu u potkrovlju koje je samo 1,3 metara visoko, ali ovaj ustupak dozvoljava relativno veliki dnevni boravak, kuhinju i trpezariju.

Kuća Imao takođe ima toalet i odvojeno kupatilo, a pošto nije bilo mesta na parceli za tipičnu baštu, biro je projektovao mali unutrašnji baštenski prostor i krovnu terasu. Pristup kući je preko kliznih vrata i stepeništa.

Vremenom će možda najveća mana svakodnevnog života u ovom iznenađujuće privlačnom domu biti relativni nedostatak prozora, što nije potpomognuto činjenicom da su oni prozori koji su postavljeni ili mali ili postavljeni suviše visoko. Pa, to i činjenica da kako dete raste neće biti u mogućnosti da stoji uspravno u svojoj spavaćoj sobi.

Kuća Imao nije pogodno za svakoga, ali je svakako privlačan dom koji je pogodan za zemlju koja trpi nedostatak građevinskog prostora.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bojan 17.09.2020.
Rokovi su prosli...zjape rupe, tu i tamo na...
Andrea 13.09.2020.
Svidja mi se ova ideja ali ne znam koliko j...
Žilijen 09.09.2020.
Da li ima neka informacija o ovom tenderu? ...
Milan 07.09.2020.
Prave prototip koji će moći da skladišti 1k...
Vesna 01.09.2020.
Sadasnji put Paracin-Zajecar-Negotin prolaz...