Veslački klub se uvija preko terasaste padine sa podzemnim spavaonicama

31.01.2014. | Dezeen

Portugalski arhitekta Alvaro Fernandez Andrade (Álvaro Fernandes Andrade) je nedavno završio objekat za obučavanje olimpijskih veslača gde ugaoni beli volumeni vijugaju preko terasastog terena koji se sastoji od travnatih padina i kamenih zidova.

Centar „Pocinho“ za veslanje se nalazi u Douro dolini u Portugalu, vinogorju koji je klasifikovan kao Svetska kulturna baština, tako da je arhitekta Andrade projektovao strukturu sa većinom njenog tela ukopanog pod zemljom.

Zgrada se deli na tri zone u kojoj svaka može da primi različite aktivnosti. Prvi i najveći deo je smeštajna zona koja se sastoji od ukupno sto trideset spavaonica koji se prostiru terasasto niz padinu.

Druge dve zone su označene kao „društvena zona“ i „zona za obuku“ i smeštene su u okviru belih betonskih blokova koji štrče preko površine celokupnog kompleksa nalik ogromnoj dinamičnoj zmiji.

„Dve više dinamičnije i produktivnije glavne oblasti se nameću samom pejzažu, šireći se duž nekoliko različitih nivoa u velikim belim, formalnim raznorodnim i volumetrijski kompleksnim strukturama“, rekao je arhitekta.

Ulaz u kompleks se nalazi u okviru potonulog tunela. On ide paralelno sa redovima terasastih spavaonica, koje se otkrivaju iznad tla kao silazne krovne terase sa dugim uskim svetlarnicima koji propuštaju prirodnu svetlost unutar njih.

Zajedničke površine gde stanari-sportisti mogu da se opuste se nalaze na najvišoj tački brda kako bi pružile poglede na okolni pejzaž i predivni vinarski kraj, dok su područja za obuku i trening ušuškani iza.

Trenutno objekat ima kapacitet od 130 ljudi, ali bi ovaj broj mogao da se poveća u budućnosti na 220 osoba.

Fotografije: Fernando Guerra.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Suza 06.05.2021.
Kako se odrzavaju betonske kade?
Biljana 05.05.2021.
U mnogim zgradama u bg place se grejanje in...
Marko 05.05.2021.
Sve piše, osim kako i gde da se prijavimo.....
Vesna 04.05.2021.
Kako mogu da se prijavim za tu subvenciju k...
Ozrenka 03.05.2021.
Kako da se prijavim za zamenu stolarije na ...