INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kuća u Bugarskoj generiše više energije nego što troši

31.01.2014. | Gizmag

Arhitektonski biro Studio Apxe je nedavno završio novu kuću koja će generisati više energije nego što joj je potrebno. Pored visoke efikasnosti, kuća koja se nalazi u gradu Kladnica u Bugarskoj, poseduje i grejanje na biomasu i solarne panele na krovu za proizvodnju električne energije.

Biro Studio Apxe navodi održivi razvoj i energetsku efikasnost kao glavne projektne fokuse. Zajedno sa ovim, cilj ovog projekta je bio da se izgradi velika jednospratna kuća u zelenom pejzažu koja ne bi bila previše upadljiva.

Zgrada površine 970 kvadratnih metara se sastoji od laganih čeličnih i drvenih konstrukcija, sa delom betonskih elemenata koji je korišćen štedljivo. Prilikom izgardnje su korišćeni lokalni materijali kada god je to bilo moguće, a posebno materijali kao što su kamen i drvo. Glavne životne oblasti se nalaze iznad garaže, koja je iskopana u steni na nivou ulice. Hladni servisni prostori, kao što je garaža, su odvojeni od životnih prostorija kako bi se minimizirao gubitak toplote.

Niz arhitektonski mera je uzeto kako bi se osiguralo da kuća bude što je više efikasnija. Zastakljene oblasti su van hladovine, trostruko zastakljeni prozori i super izolacija zgrade su sve faktori koji doprinose energetskoj efikasnosti. Kvalitet unutrašnjeg vazduha je pod upravom mehaničkog ventilacionog sistema sa rekuperacijom toplote.

Efikasnosti kuće takođe doprinosi i odlični nivoi zaptivenosti. Prema birou Studio Apxe, stotine detalja u kući su projektovani imajući na umu vazdušnu nepropustivost. cilj je bio da se dostigne nivo od 0,6 izmena vazduha po satu na pritisku od 50 paskala, što je nivo potreban za akreditaciju pasivne kuće. Kuća iz Kladnice je postigla nivo od 0,13 i 0,19 izmena vazduha po satu na dva testa.

Grejanje na biomasu pomaže u smanjenju energetskih zahteva na 38 kilovat časova po kvadratnom metru godišnje, što je znatno ispod 120 kilovat časova po kvadratnom metru koji su potrebni da bi se neka kuća vodila kao „pasivna kuća“ - međunarodni standard za visoku energetsku efikasnost koji je razvijen u Nemačkoj tokom 1990-ih godina.

Troškovi potrošeni na postizanje standarda pasivne kuće su ispali 5,93 odsto od ukupnih troškova izgradnje. Dalje investicije da se dostignu „energetski plus“ nivoi su bili 9,24 odsto od ukupnih troškova izgradnje.

Energetske potrebe, kao što je za osvetljenje i aparate za domaćinstvo, su podmirene od strane mreže od pedeset fotonaponskih panela kapaciteta od 12,25kWp postavljenih na krovu sa godišnjim prinosom od 10.750kWh. To predstavlja 52kWh energije po kvadratnom metru generisane na godišnjem nivou. Pored toga, dvanaest solarnih jedinica greje bazen za plivanje leti, a tokom zime se ta energija prebaciju za potrebe grejanja. Električna energija se skladišti u baterijama, a bilo koji višak energije se prenosi na mrežu.

Bilo je potrebno malo ispod godinu dana za izgradnju kuće, sa procenjenim finalnim troškovima od 953 evra po kvadratnom metru, što je činjenica na koju je biro Apxe ponosan imajući u vidu korišćene materijale i sisteme.

Silvija Draganova, jedna od projektanata kuće je rekla: „Verujemo da kuće u budućnosti trebaju da budu udobnije, da pružaju zadovoljstvo i zdravu unutrašnju sredinu za stanare. Ovo se može postići samo kroz najnaprednije ekološke standarde na svetu.“

 

Komentari: 2

Dusan 06.02.2014 14.26.45

Pa pise, 953e po m2. Iskreno i meni ovo deluje malo nisko, posto onda ne razumem zasto svako ko pravio iole luksuzniju kucu ne bi pribegao ovom resenju.

Dragan 02.02.2014 11.36.52

Mene interesuje koliko kosta ovakva kuca u odnosu na standardnu kucu i ko moze da je finansira osim lobija za nove tehnologije.

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;