INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Pravolinijski beli zvonik na zgradi crkvene zajednice u Mađarskoj

22.01.2014. | Dezeen

Pravolinijski zvonik nadvišuje geometrijski beli volumen ove dvorane crkvene zajednice u Mađarskoj, delo lokalnog arhitektonskog biroa SAGRA Architects. Kongregacijska kuća Solnok reformatorske crkve je prva od dve zgrade projektovan od strane biroa SAGRA Architects koje će biti završene u Solnoku, centralna Mađarska, nakon pobeđenog konkursa za projektovanje novog crkvenog kompleksa.

Jednospratna zgrada sadrži salu sposobnu da ugosti oko 30 do 40 ljudi, kancelariju i kuhinjski prostor, obezbeđujući prostor koji se može koristiti u obredne svrhe ili za druge aktivnosti crkvene zajednice.

Zid se proteže od istočne strane zgrade, povezujući strukturu dvorane sa tornjem zvonika, stvarajući osamljenu terasu ispred zastakljene južne fasade. Ova fasada je takođe neznatno udubljena kako bi omogućio delu zabatnog krova da funkcioniše kao nadstrešnica preko ulaza.

„Osnova našeg koncepta je bio da stvorimo otvoreni, čist i transparentan prostor koji i dalje predstavlja zaštitu“, objašnjava arhitektea Gabor Sajtos. Spoljašnji zidovi su bele boje, dok je krov obložen crnim škriljcem, a prozori su uokvireni sa obojenim drvetom.

„Korišćeni materijali odražavaju duhovnost zgrade“, rekao je arhitekta Sajtos. „Beli malterisani zidovi i crni krov od škriljca odgovaraju funkciji zgrade i njenoj strogosti i plemenitoj jednostavnosti.“

Izgradnja obližnje crkve još nije započela zbog problema pri obezbeđivanju finansijskih sredstava. Kada bude završena, ona (crkva) će biti postavljena na severnoj granici parcele, dok će preostali prostor između dve zgrade biti ukrašen sa cvetnim baštama.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;