INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Ugaona kuća sa špicastim svetlarnicima u Tokiju

20.01.2014. | Dezeen

Geometrijski obrazac svetlarnika uokviruje poglede na nebo unutar ove ugaone bele kuće u Tokiju koje je delo japanskog arhitektonskog biroa Atelier Tekuto. Nazvana Monoklinička kuća, zgrada je projektovana da smesti mali dom na tri nivoa za klijenta, kao i par kompaktnih studio-apartmana za iznajmljivanje.

Kada se posmatra sa ulice, kuća izgleda kao da nema prave ivice. Svetlarnici, koji se sastoje od kvadrata i četiri trougla, su pozicionirani na dijagonalnoj površini koja bi mogla biti opisana kao zid ili plafon.

„Projektovali smo nekoliko poliedarskih kuća, pošto su one često efikasno rešenje kod malih i zakrčenih stambenih parcela“, rekle su arhitekte iz biroa Atelier Tekuto, objašnjavajući ujedno da ugaone površine takođe pomažu u tome da se kišnica efikasno usmeri sa objekta.

Glavne životne oblasti su raspoređene u prednjem delu kuće koji gleda na ulicu. Dnevna soba se nalazi na prvom spratu, i odlikuje je plafon visine od pet metara na prednjem delu, koji omogućava svetlarnicima da uvedu dnevnu svetlost kroz ovaj prostor i međuspratnu spavaću sobu iznad.

„Jedan od ključnih koncepata je bilo da se 'projektuje nebo', jer kada projektujete kuću u urbanom kontekstu okruženu zgradama, nebo je najvažniji prirodni element u direktnom kontaktu sa arhitekturom“, dodale su arhitekte. „Gornja ravan ove poliedarske forme postaje velika rasvetna površ, povezujući životni prostor sa nebom.“

Spiralno stepenište sa konzolnim metalnim gazištima vodi dole do druge prostorije koja može da se koristi kao garaža ili radionica, dok su dve garsonjere, koje se iznajmljuju, ušuškave skroz pozadi.

Ulazi su pozicionirani na različitim tačkama po obodu, uključujući i jedan koji je uronjen u uskom prednjem zidu. Svi spoljašnji zidovi su prekriveni belom bojom, dok su betonske površine ostale izložene u celokupnom enterijeru objekta.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;