INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Elektrane na nebu – Nove visine za obnovljive izvore energije

10.01.2014. | Gradjevinarstvo.rs

Generisanje energije iz vetra i sunca nije ništa novo. U pretprošlom broju magazina Build pisali smo o letećim vetroturbinama i solarnim elektranama koje imaju za cilj da obezbede čistu obnovljivu energiju. Kompanija "New Wave Energy" iz Velike Britanije sada ima još smeliju ideju. Ona planira da izgradi prvu elektranu na velikim visinama, koristeći mrežu bespilotnih letelica koje mogu da sakupljaju energiju iz više izvora i prenesu je bežično do prijemnih stanica na tlu.

Probna tehnologija, koja čeka patent, ima za cilj da postavi mrežu bespilotnih letelica koje bi lebdele u nebu i sakupljale solarnu i vetro energiju, leteći pri malim brzinama kako bi dosledno pratili putanju sunca. Bespilotne letelice će raditi na velikim visinama gde su vetrovi stabilniji i gde su male šanse da vremenske prilike ili vazduhoplovni saobraćaj predstavljaju smetnju.

"Na 15.000 metara ima veoma malo vazdušnog saobraćaja i biodiverziteta, osim ako se ne nalazite iznad Himalaja", rekao je direktor kompanije "New Wave Energy", Majkl Burdet (Michael Burdett). "Implementacija sistema u ovim uslovima neće ometati bilo koje postojeće sisteme."

Svaka bespilotna letelica, dimenzija 20 sa 20 metara, imaće četiri rotora, više vetroturbina i ravnu podlogu za generisanje solarne energije. Biće u stanju da napaja samu sebe sa sakupljenom obnovljivom energijom i da generiše dodatnih 50kW koji se mogu bežično preneti na zemlju. Mreže rektena (engl. rectifying antenna – ispravljačka antena) postavljene na kopnu ili moru će primati elektromagnetne talase i pretvarati ih u upotrebljivu energiju.

Burdet procenjuje da bi vazdušna elektrana koja sadrži na hiljade bespilotnih letelica mogla da proizvodi oko 400MW energije, što je dovoljno da podmiri potražnju za električnom energijom 205.000 domova godišnje. Projektovane da budu lako nadograđene, mreže bespilotnih letelica mogu biti bez problema opremljene sa efikasnijim generatorima onda kada oni postanu dostupni. Bespilotna elektrana koja je u stanju da isporuči toliku energiju, kaže kompanija, bi bila prilično velika, oko dva puta veća od vetroelektrana na moru kao što je Robin Rigg elektrana u Škotskoj.

Iako zvuči prilično ambiciozno, u poslednje vreme je bilo niz napredaka u dizajnu i tehnologiji bespilotnih letelica koji daju na ozbiljnosti ovom konceptu elektrane na nebu. Bespilotna letelica kompanije Solara može da ostane u vazduhu do pet godina, dok je bespilotna letelica kompanije Quadrotor u stanju da bežično puni uređaje. Postizanje mreže bespilotnih letelica koje proizvode energiju takođe nudi i druge pogodnosti, kao što je bežično međusobno povezivanje malih elektrana u vazduhu kako bi isporučile velike količine energije pouzdano.

Kompanija navodi da će biti u stanju da efikasno rukuje proizvodnjom energije u okviru mreže bespilotnih letelica podjednako lako kao upravljanju podacima u informacionim mrežama. Elektrana na nebu takođe olakšava obezbeđivanje energije udaljenim lokacijama sa dugim dometom prenosa, ili da pomogne odmah u slučaju nesreće ili prirodne katastrofe.

"Vreme za odgovor u slučajevima prirodne katastrofe zavisi od trenutne lokacije i brzine leta elektrane", kaže Burdet. "Korišćenje manjih bespilotnih letelica od 50 do 100kW će smanjiti vreme implementacije. Bilo bi izvodljivo proizvesti sistem koji funkcioniše na nižim nadmorskim visinama ako je to potrebno, i on bi mogao biti transportovan i odmah sproveden na samoj lokaciji tih zona zahvaćenih katastrofom."

Pored očigledne prednosti što ne zahteva nimalo prostora na tlu, mreža bespilotnih letelica će biti nevidljiva golim okom, što je čini idealnom za postavku skoro bilo gde. Kompanija želi prvo da iskoristi nenaseljeni vazdušni prostor iznad Atlantskog, Indijskog ili Tihog okeana. Burdet navodi da će kompanija "New Wave Energy" biti u stanju da isporuči energiju danonoćno u mnogim delovima sveta koristeći ovu tehnologiju.

Bilo je potrebno oko dve godine da kompanija "New Wave Energy" razvije ovu tehnologiju. Kompanija planira da započne kampanju za prikupljanje oko 300.000 britanskih funti, i očekuje da će imati radni prototip u roku od šest meseci od dobijanja sredstava.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;