Prelepi pešački most „Eš sir Alzet“

12.12.2013. | Inhabitat

Većina pešačkih mostova imaju tendenciju da budu neopaženi, pa čak i smatrani kao ružni, neophodni urbanistički elementi dizajna izgrađeni preko saobraćajnica velog prometa, ali moderni pešaki most u Eš sir Alzetu u Luksemburgu, delo arhitektonskog biroa Metaform Architects, je promenio način na koji su pešački mostovi integrisani u urbano tkivo.

Projektovan da vodi lokalne pešake od prenatrpane raskrsnice do parka Galgenberg, koji je u odnosu na nivo ulice povišen, most pruža dobrodošli predah od haotičnih gradskih puteva koji se prostiru ispod njega.

Od njegovog završetka 2009. godine, most dužine 105 metara je postao jedan od najznačajnijih urbanih projekata, posebno imajući u vidu da je bilo vrlo malo pristupačnih ulaza u prelepi park Galgenberg pre njegove izgradnje. Prema arhitektama, nezagušeni, minimalistički dizajn i homogeni čelični omotač emituju mirnu atmosferu koja je u kontrastu sa neprijatnom i zagušenom raskrsnicom ispod.

„Pristup drugom svetu bi ostao nepoznat da nas radoznalost ne vodi da koristimo stepenice ili lift kako bi došli do vrha mosta i prešli u predivni park. Odražavajući svoje okruženje, sam most menja svoj izgled u skladu sa okolinom. Tokom dana, kada je lepo vreme, on se prikazuje u nebesko plavoj boji, čije zaobljene ivice furiozno vrše kontrast sa tamnom šumom koja se nalazi iza. Kada je vreme više hirovito, most se više spaja sa bojom neba, a on može čak i da nestane tokom guste magle. Noću je on veoma diskretan, kao da dozvoljava sebi da bude obasjan samo svetlima grada i vozila koja prolaze ispod“, na pomalo dramatičan način objašanjavaju arhitekte svoj utisak.

Prelep dizajn mosta je dobitnik mnogih arhitektonskih nagrada i nagrada za dizajn. Osvojio je prvo mesto na Međunarodnom takmičenju za dizajn (International Design & Build) 2007. godine, a dodeljene su mu i nagrade za Infrastrukturni objekat (Civil Engineering Building of the Year) godine 2010, i nagradu za čeličnu konstrukciju (Steel Construction Award). Pored ovoga je dobio i nagradu internet portala Archdaily za Zgradu godine 2010. u kategoriji Javnih objekata.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Katarina 18.04.2021.
Kada i gde se moze konkurisati za subvencij...
PERA 17.04.2021.
Kada I gde mogu da konkurisem
Milan 17.04.2021.
Ljudi, prvo pažljivo pročitajte vest pa ond...
Sasa 17.04.2021.
Molim vas obavestite kad je prijava za subv...
Latinka 16.04.2021.
Gde mogu da se prijavim za stolariju pošto ...