INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Voće Pomelo inspiriše stvaranje hibridnog metala visoke čvrstoće

05.12.2013. | Gizmag

Evo zanimljivog podatka o Pomelo voću: iako zreo plod može težiti do 2 kilograma, on ostaje netaknut nakon pada sa visine od preko 10 metara. Tajna leži u strukturi njegove kore. Naučnici su kopirali tu strukturu kako bi proizveli novi tip alumijumskog kompozita koji je jači od običnog aluminijuma.

Pomelova kora se sastoji od „mrežaste pene ojačane vlaknima“, koja ima mnoštvo sitnih struktura koji apsorbuju udarce. Naučnici sa RWTH Univerziteta u Ahenu i Univerziteta u Frajburgu iz Nemačke su uzeli taj dizajn i primenili ga radi stvaranja jedinstvenog metalnog hibrida.

Centar materijala se sastoji od čistog aluminijuma, koji je dobar radi izdržavanja stalnog promena oblika materijala. Spoljašnji omotač, međutim, je napravljen od legure aluminijum-silicijuma, koja ima visoku otpornost na pritisak (teško ju je slomiti, drugim rečima). Kao rezultat toga, kompozitni materijal odoleva kako deformacijama tako i lomu, bolje od čistog aluminijuma ili same legure.

Sugerisano je da bi metal mogao biti posebno koristan u proizvodnji jakih ali lakih bezbednosnih materijala, naročito u automobilskoj industriji.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;