INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Socijalno stanovanje od čvrstih kamenih zidova

02.12.2013. | Dezeen

Francuski arhitektonski biro Perraudin Architecture je završio kompleks socijalnog stanovanja od čvrstih kamenih zidova blizu Tuluza, kao deo pokušaja da dokažu da „sve što se danas gradi, može da se gradi u kamenu“. Biro Perraudin Architecture, koji je takođe nedavno završio izgradnju kamene kuće u Lionu, precizirao je da ogromni blokovi krečnjaka, debeli 40cm, sačinjavaju zidove trospratne zgrade koja se nalazi u novom stambenom okrugu Cornebarrieu, severozapadno od Tuluza.

„Kamen je najviše dostupan materijal na zemlji“, rekao je arhitekta Marko Lamers (Marco Lammers). „On je veoma energetski efikasan resurs, i kada se koristi inteligentno, on može biti jeftiniji od betona.“

Arhitektonski biro je tretirao ovaj projekat kao studiju slučaja kako bi se proverilo da li kamen može da se koristi za objekte koji treba da se pridržavaju kako malom budžetu, tako i strogim zahtevima za uštedu energije, i uspeo je da isporuči zgradu koja ispunjava oba ova uslova.

Prema arhitekti Lamersu, noseći kameni zidovi će obezbediti prirodni sistem klimatizacije koji upija višak toplote i oslobađa je postepeno. „Rezultat je zaista savremena kamena arhitektura, ukorenjena u ekonomiji jednostavnosti i čistoj tektonskoj umetnosti, kao i zadovoljstvu zgrade“, rekao je on.

Samim zidovima nije dodata ni boja ni malter, tako da su kamene površine ostale gole i netretirane kako bi se videli tragovi obrade kamena. Plan postavke kamenih ploča na fasadnim zidovima je takav da su jasno označene granice između spratova, a i kako bi se pomoglo usmeravanje kišnice dalje od prozora.

Ukupno 20 stanova se nalazi u zgradi. Spavaće sobe su pozicionirane duž severne fasade, omogućavajući da dnevne sobe budu okrenute prema jugu i da se otvaraju ka sunčanim terasama. Drvo ariša je korišćeno za izradu vrata, prozorskih okvira i žaluzina u celom kompleksu.

Arhitektonski biro Perraudin Architecture sada radi na sledećoj fazi projekta, koja će uključivati izgradnju većeg stambenog kompleksa korišćenjem palete istih materijala.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


XELLA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;