INFONET-468X60-BANNER

Izabrano pobedničko arhitektonsko rešenje za Svetsku izložbu 2017 u Astani

05.11.2013. | Inhabitat

Arhitektonski biro Adrian Smith + Gordon Gill (AS+GG) je upravo pobedio 45 drugih međunarodnih arhitektonskih biroa na konkursu za projektovanje Svetske izložbe (World Expo) 2017 u Astani. Smeštena u glavnom gradu Kazahstana, lokacija za Expo od 172 hektara će biti u potpunosti pokretana snagom vetra i solarnom energijom, a sve u skladu sa temom Svetske izložbe „Future Energy“. Arhitektonski biro AS+GG je izabran za pobednika zato što je njihov projekat najpraktičniji u smislu održivosti i arhitekture, a može se koristiti i mnogo godina nakon završetka Svetske izložbe.

Projekat biro AS+GG za Astana Svetsku izložbu 2017 će obuhvatiti 173 hektara u Esil delu grada. Sastoji se od centralnog izložbenog centra okruženim stambenim projektima, obrazovnim i zdravstvenim ustanovama, šoping centrima, parkovima i bulevarima.

U srcu projekta nalazi se Kazahstanski paviljon, simbol izložbe i orijentir za grad. Oko sferičnog paviljona nalazi će se Međunarodni, Tematski i Korporativni paviljoni, koji će prikazivati instalacije, paviljone i izložbe iz celog sveta. Nakon završetka Expo-a lokacija će biti prenamenjena u druge svrhe bez rušenja, i ona će postati nasleđe za grad Astanu i celu zemlju.

Astana Svetska izložba, koja je centrirana oko teme „Energije budućnosti“, će generisati svu energiju koja joj je potrebna putem eolske i solarne energije. Plan biroa AS+GG postiže ovaj cilj kroz pažljiv i praktični dizajn. Iako njihov predlog definitivno nije bio najradikalniji predlog, komisija je objasnila da je on „najpraktičniji u pogledu održivog razvoja i arhitektonskog i umetničkog dizajna, kao i njegovog daljeg korišćenja nakon Svetske izložbe 2017“.

Vetroturbine na licu mesta i krovni fotonaponski paneli će pružiti svu neophodnu energiju za ceo kompleks. Zgrade i pejzažno uređenje će biti izgrađeno po ekološkimm ekonomskim i društveno odgovornim principima. Arhitekonski biro AS+GG je završio projekat i svu dokumentaciju za Expo i oni očekuju da će izgradnja započeti u drugom kvartalu 2014. godine.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;