INFONET-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Ruševina veka

22.10.2013. | Architect Magazine

Kuća veka je oličenje kontrakulture arhitekture 1960-ih i predvidela je trenutno interesovanje za paramtearsku arhitekturu i održivi dizajn. Kuća veka je sagrađena u pogrešnom veku. Projektovana i napravljenja od strane Daga Mišela i Čipa Lorda iz avangardnog dizajnerskog kolektiva Ant Farm iz San Franciska, zajedno sa arhitektom Ričardom Džostom, ova kuća pored jezera blizu Hjustona, SAD, poručena od strane pokrovitelja umetnosti, ima evokativni, organski oblik sa okruglim dnevnim i kuhinjskim prostorima suočeni sa kulom koja sadrži kupatilo i naslagane spavaće sobe.

Kuća veka u sadašnjem stanju

Izgrađena od čelične mreže od pletene žice koja je malterisana, vodootporna i obložena sa cementom, peskom i vodenom mešavinom poznatom pod imenom Gunite, struktura ima velike brodske protozore i enterijer od drvenih podova i ugrađenih drvenih elemenata. Kamin sa izloženim dimnjakom je korišćen za grejanje kuće, dok je TV antena na vrhu kule bila referenca na tada popularnu pop-art umetnost.

Kuća je trajala oko deset godina, kada je poplava sredinom 1980-ih u velikoj meri uništila unutrašnjost, ostvaljajući kuću u svom sadašnjem, polu-porušenom stanju. Kao i sva dobra arhitektura, ova izaziva nekoliko tumačenja: kao omaž programu Apolo, kao prednji deo automobila Ford iz 1930-ih, pa čak i kao falusni simbol iz ere seksa, droge i rokenrola 1960-ih.

Kuća veka u punom sjaju pre poplava

Ona takođe predskazuje interese 21. veka, kao što je stvaranje biomorfnih objekata koji se danas vrše uz pomoć računara, izgradnju objekata korišćenjem dizajn/izgradnja metoda, eksperimentisanje sa jeftinim materijalima uzetih iz drugih industrija, kao i smanjenje veličine kuće iz održivih i pristupačnih razloga. Dobro dokumentovana u nekoliko YouTube video snimaka, ova kuća je isto toliko, ako ne i više od drugih, kuća ovog veka.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


TOYOTA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nikola 03.09.2024.
Prodje jun odavno, djubra i napustenih pump...
Maja Gavric 23.08.2024.
Moram priznati da sam malo zatecena ovim re...
Marko 19.08.2024.
Bravo, i hvala za edukativni tekst
Antihrist 19.08.2024.
Opet Kraljevo osta poslednja rupa na sviral...
Milan 12.08.2024.
Šteta što prvo nije napravljena pruga BG - ...

;