OMA projektuje novi gradski centar za glavni grad Kolumbije

29.08.2013. | Dezeen

Arhitektonski biro OMA je pobedio na međunarodnom takmičenju za projektovanje novog gradskog centra mešovite namena koji će se prostirati na 275 hektara površine u glavnom gradu Kolumbije, Bogoti.

U saradnji sa kolumbijskim biroom Gómez + Castro, njujorški biro OMA je izabran da razvije svoj idejni predlog za regeneraciju gradskog centra, u kome će se smeštati sedište kolumbijske vlade, kao i stambeni, maloprodajni, kulturni i obrazovni sadržaji.

Predloženo je da fokalna linija novog centra bude magistralni put koji polovi grad, sa centralnom tačkom koja će formirati javni prostor koji se povezuje sa ovim putem, susednim zelenim prostorom i univerzitetom.

„Naš predlog omogućava da CAN (Centro Administrativo Nacional - Nacionalni administrativni centar) bude živahan urbani čvor, koji obezbeđuje kontinuirani javni domen koji krivuda preko lokacije i spaja park, univerzitet i Calle 26“, objašnjava direktor biroa OMA, Šohei Šhigemazu (Shohei Shigematsu). „Sa jednim pokretom, luk postiže jasan urbani identitet, uz smeštanje raznih programskih sadržaja.“

 

Novi gradski razvoj će pokrivati površinu jednaku u veličini sa polovinom beogradske opštine Stari grad, i postaće najveći institucionalni urbani razvoj završen u Latinskoj Americi posle Brazilije Oskara Nimajera, izgrađene 1960-ih godina.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...